Trichet is daarom allesbehalve gehaast om de steunmaatregelen aan de economie terug te trekken. Op de persconferentie die volgde na afloop van de ECB-meeting verklaarde Trichet dat het moment zeker niet geschikt is om de steun onder de Euro-economie weg te trekken.

De oplopende werkloosheid en het aflopen van een aantal steunmaatregelen dreigen het herstel af te remmen. Daarom moet de rente alleszins voorlopig nog laag blijven. Op middellange termijn moet geen verandering in de monetaire politiek (lees: een verhoging van de rente) worden verwacht.

Veel economen vrezen dat de Europese economie na een tijdelijke opleving weer in een recessie gaat terugvallen. Zo'n double-dip scenario wil Trichet uiteraard vermijden.

De ECB verhoogde ook de inflatieverwachtingen voor zowel dit als volgend jaar. Dit jaar zouden de consumentenprijzen met 0,40% stijgen, voor dit jaar wordt een stijging met 1,20% vooropgesteld. Eerder werd uitgegaan van respectievelijk 0,30% en 1%.

Trichet is daarom allesbehalve gehaast om de steunmaatregelen aan de economie terug te trekken. Op de persconferentie die volgde na afloop van de ECB-meeting verklaarde Trichet dat het moment zeker niet geschikt is om de steun onder de Euro-economie weg te trekken. De oplopende werkloosheid en het aflopen van een aantal steunmaatregelen dreigen het herstel af te remmen. Daarom moet de rente alleszins voorlopig nog laag blijven. Op middellange termijn moet geen verandering in de monetaire politiek (lees: een verhoging van de rente) worden verwacht. Veel economen vrezen dat de Europese economie na een tijdelijke opleving weer in een recessie gaat terugvallen. Zo'n double-dip scenario wil Trichet uiteraard vermijden. De ECB verhoogde ook de inflatieverwachtingen voor zowel dit als volgend jaar. Dit jaar zouden de consumentenprijzen met 0,40% stijgen, voor dit jaar wordt een stijging met 1,20% vooropgesteld. Eerder werd uitgegaan van respectievelijk 0,30% en 1%.