De volledige toewijzing op 3-maands leningen zal tot het 2e kwartaal in 2011 blijven gelden, aldus Theodoor Gilissen Bankiers.

Trichet benadrukte wel dat deze maatregelen tijdelijk zijn en dat bij normalisatie van de markt het terugtrekken van de maatregelen door zal gaan.

De afgelopen week werd gespeculeerd of de ECB een grootschalig opkoopprogramma bekend zou maken om de recente onrust op de obligatiemarkten tegen te gaan, zo merkt Theodoor Gilissen Bankiers op.

Trichet zei hierover dat het programma, waar tot nu toe voor Eur 67 mrd in staatsobligaties is opgekocht, doorloopt en dat de opkopen worden 'gesteriliseerd'.

Dit betekent dat hetzelfde bedrag door middel van het uitgeven van 1-weeks deposito's uit de markt wordt gehaald, waardoor de geldhoeveelheid in het systeem niet groter wordt en er volgens Theodoor Gilissen Bankiers dus geen sprake is van kwantitatieve verruiming.

Bovendien zei hij dat er geen limiet zit aan het programma en dat de omvang van de interventie in de obligatiemarkt evenredig zal zijn met het disfunctioneren van de markt.

Tijdens de speech van Trichet begon een grote rally in Ierse en Portugese obligaties. Volgens marktpartijen was het voornamelijk de ECB die deze obligaties voor grote bedragen kocht.

Uiteindelijk waren de risico-opslagen aan het eind van de dag voor de 10-jaars obligaties circa 50 bps lager, terwijl de risico-opslag voor de 2014 Ierse obligatie zelfs 95 bps lager eindigde, aldus Theodoor Gilissen Bankiers.

De volledige toewijzing op 3-maands leningen zal tot het 2e kwartaal in 2011 blijven gelden, aldus Theodoor Gilissen Bankiers. Trichet benadrukte wel dat deze maatregelen tijdelijk zijn en dat bij normalisatie van de markt het terugtrekken van de maatregelen door zal gaan. De afgelopen week werd gespeculeerd of de ECB een grootschalig opkoopprogramma bekend zou maken om de recente onrust op de obligatiemarkten tegen te gaan, zo merkt Theodoor Gilissen Bankiers op. Trichet zei hierover dat het programma, waar tot nu toe voor Eur 67 mrd in staatsobligaties is opgekocht, doorloopt en dat de opkopen worden 'gesteriliseerd'. Dit betekent dat hetzelfde bedrag door middel van het uitgeven van 1-weeks deposito's uit de markt wordt gehaald, waardoor de geldhoeveelheid in het systeem niet groter wordt en er volgens Theodoor Gilissen Bankiers dus geen sprake is van kwantitatieve verruiming. Bovendien zei hij dat er geen limiet zit aan het programma en dat de omvang van de interventie in de obligatiemarkt evenredig zal zijn met het disfunctioneren van de markt. Tijdens de speech van Trichet begon een grote rally in Ierse en Portugese obligaties. Volgens marktpartijen was het voornamelijk de ECB die deze obligaties voor grote bedragen kocht. Uiteindelijk waren de risico-opslagen aan het eind van de dag voor de 10-jaars obligaties circa 50 bps lager, terwijl de risico-opslag voor de 2014 Ierse obligatie zelfs 95 bps lager eindigde, aldus Theodoor Gilissen Bankiers.