Vooral de Europese markten ondervonden donderdag natuurlijk steun van de renteverlaging door de Europese Centrale Bank (van 0,5% tot 0,25%), die pas bij de volgende rentevergadering in december werd verwacht.

De stap door de ECB werd ingegeven door de gedaalde inflatie in oktober (tot 0,7%) en door de kracht van de euro tegen de dollar, die deflatie alleen maar dichterbij brengt.

De euro daalde direct na de beslissing van de ECB van USD 1,35 tot USD 1,33. Wellicht belangrijker nog dan de renteverlaging zelf, is dat de ECB aangaf dat een verdere verlaging van de rente voorlopig waarschijnlijker is dan een verhoging.

In reactie op de renteverlaging stegen de Europese aandelenbeurzen met circa 1%, waarbij bijvoorbeeld de Duitse DAX een nieuw record bereikte.

Ook de AEX leek af te stevenen op een nieuw (jaar)record, maar de winsten verdampten tegen het einde van de handelsdag snel, omdat de Amerikaanse beurzen in de min openden.

Vooral de Europese markten ondervonden donderdag natuurlijk steun van de renteverlaging door de Europese Centrale Bank (van 0,5% tot 0,25%), die pas bij de volgende rentevergadering in december werd verwacht. De stap door de ECB werd ingegeven door de gedaalde inflatie in oktober (tot 0,7%) en door de kracht van de euro tegen de dollar, die deflatie alleen maar dichterbij brengt. De euro daalde direct na de beslissing van de ECB van USD 1,35 tot USD 1,33. Wellicht belangrijker nog dan de renteverlaging zelf, is dat de ECB aangaf dat een verdere verlaging van de rente voorlopig waarschijnlijker is dan een verhoging. In reactie op de renteverlaging stegen de Europese aandelenbeurzen met circa 1%, waarbij bijvoorbeeld de Duitse DAX een nieuw record bereikte. Ook de AEX leek af te stevenen op een nieuw (jaar)record, maar de winsten verdampten tegen het einde van de handelsdag snel, omdat de Amerikaanse beurzen in de min openden.