Het gaat om de grootste renteverlaging door de ECB in haar tienjarige bestaan.

De voorzitter van de ECB Jean-Claude Trichet hield later op de dag een persconferentie in Brussel om de drastische renteknip toe te lichten. De meeste economen en analisten hadden gerekend op een renteverlaging van 'slechts' 0,5 procent.

Door de snelle terugval van de economie hoopten sommigen weliswaar op een extra inspanning van de Europese Centrale Bank. Die is er donderdag gekomen in de vorm van een flinke renteknip van 0,75 procent. Al zal dat volgens bepaalde analisten niet volstaan en is een renteverlaging van 1 procent wenselijk.

Op 6 november werd de rente al verlaagd met 50 basispunten tot 3,25 procent.

Donderdag besliste de Britse Centrale Bank (Bank of England) eerder al om de belangrijkste rentevoet met 1 procent te verlagen tot 2 procent. Daarmee komt de Britse rente op het laagste niveau sinds 1951.

Het gaat om de grootste renteverlaging door de ECB in haar tienjarige bestaan. De voorzitter van de ECB Jean-Claude Trichet hield later op de dag een persconferentie in Brussel om de drastische renteknip toe te lichten. De meeste economen en analisten hadden gerekend op een renteverlaging van 'slechts' 0,5 procent. Door de snelle terugval van de economie hoopten sommigen weliswaar op een extra inspanning van de Europese Centrale Bank. Die is er donderdag gekomen in de vorm van een flinke renteknip van 0,75 procent. Al zal dat volgens bepaalde analisten niet volstaan en is een renteverlaging van 1 procent wenselijk. Op 6 november werd de rente al verlaagd met 50 basispunten tot 3,25 procent. Donderdag besliste de Britse Centrale Bank (Bank of England) eerder al om de belangrijkste rentevoet met 1 procent te verlagen tot 2 procent. Daarmee komt de Britse rente op het laagste niveau sinds 1951.