De week ervoor had volgens ABN Amro de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Ben Bernanke, de verwachtingen hoog opgeschroefd in de aanloop naar de conferentie in Jackson Hole.

Bernanke zei in zijn speech dat de Federal Reserve een nieuwe ronde van monetaire stimulansen wenselijk vond, maar gaf verder geen details. Misschien doet hij dit vanavond wel.

Vorige week was het de beurt aan zijn Europese collega Mario Draghi om hoge verwachtingen waar te maken. En dat deed hij.

De ECB zal ongelimiteerd obligaties met een resterende looptijd van 1 tot 3 jaar op kunnen kopen van landen waarvan de rente irrationeel hoog is.

Het programma is met veel harde voorwaarden omgeven en de ECB ziet af van zijn status als preferente crediteur. Het eerste is een handreiking naar de Duitsers - Bundesbank president Weidmann stemde niettemin tegen - en het tweede dient om ook particuliere obligatiebeleggers niet af te schrikken.

Euforie op de financiële markten

De financiële markten reageerden uitermate enthousiast. Het rendement op Spaanse en Italiaanse staatsobligaties ging scherp omlaag en die van de Europese kernlanden stegen enigszins.

De aandelenmarkten, die er tot de bewuste donderdag lusteloos bij lagen, spoten in de hele wereld omhoog, in de verwachting dat de Europese schuldencrisis is opgelost.

Dat laatste is naar de mening van ABN Amro nog niet het geval maar de ECB heeft wel een hele belangrijke stap gezet om de spanningen te verminderen.

Politici zullen nu met meer structurele maatregelen de kaders moeten scheppen om stabiliteit van de eurozone op de middellange en lange termijn te waarborgen.

De stijging van de aandelenmarkten in de vier dagen tot en met de donderdag in kwestie was volledig het gevolg van de stijging op die laatste dag. Ook de AEX zette de beste beentjes voor.

Een uitbraak boven de zone 337,20 - 340,21 levert volgens ABN Amro voor de AEX in technisch opzicht een positiever beeld op, waarna er stijgingsruimte is naar weerstanden eerst op 347 en vervolgens op 374.

De week ervoor had volgens ABN Amro de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Ben Bernanke, de verwachtingen hoog opgeschroefd in de aanloop naar de conferentie in Jackson Hole. Bernanke zei in zijn speech dat de Federal Reserve een nieuwe ronde van monetaire stimulansen wenselijk vond, maar gaf verder geen details. Misschien doet hij dit vanavond wel. Vorige week was het de beurt aan zijn Europese collega Mario Draghi om hoge verwachtingen waar te maken. En dat deed hij. De ECB zal ongelimiteerd obligaties met een resterende looptijd van 1 tot 3 jaar op kunnen kopen van landen waarvan de rente irrationeel hoog is. Het programma is met veel harde voorwaarden omgeven en de ECB ziet af van zijn status als preferente crediteur. Het eerste is een handreiking naar de Duitsers - Bundesbank president Weidmann stemde niettemin tegen - en het tweede dient om ook particuliere obligatiebeleggers niet af te schrikken.Euforie op de financiële markten De financiële markten reageerden uitermate enthousiast. Het rendement op Spaanse en Italiaanse staatsobligaties ging scherp omlaag en die van de Europese kernlanden stegen enigszins. De aandelenmarkten, die er tot de bewuste donderdag lusteloos bij lagen, spoten in de hele wereld omhoog, in de verwachting dat de Europese schuldencrisis is opgelost. Dat laatste is naar de mening van ABN Amro nog niet het geval maar de ECB heeft wel een hele belangrijke stap gezet om de spanningen te verminderen. Politici zullen nu met meer structurele maatregelen de kaders moeten scheppen om stabiliteit van de eurozone op de middellange en lange termijn te waarborgen. De stijging van de aandelenmarkten in de vier dagen tot en met de donderdag in kwestie was volledig het gevolg van de stijging op die laatste dag. Ook de AEX zette de beste beentjes voor. Een uitbraak boven de zone 337,20 - 340,21 levert volgens ABN Amro voor de AEX in technisch opzicht een positiever beeld op, waarna er stijgingsruimte is naar weerstanden eerst op 347 en vervolgens op 374.