Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), liet verstaan dat hij bereid is staatsleningen van Spanje en Italië

op te kopen om hun rente te doen dalen naar meer aanvaardbare niveaus. Obligaties aankopen duwt de koers namelijk naar boven en de rente simultaan naar beneden.

De markten reageerden enthousiast, maar later nuanceerde Draghi zijn uitspraak. De ECB zal immers pas papier kopen als deze landen aankloppen bij de Europese noodfondsen voor hulp, wat betekent dat ze eerst geloofwaardige bezuinigingsplannen moeten voorleggen.

Pingpongspel beu

Ondertussen zijn de financiële markten het pingpongspel beu en stuurden ze de rente terug wat hoger. Toch lijkt de strategie van de ECB volgens Belfius Bank de juiste.

Een vraag om hulp, gecombineerd met bezuinigingen en hervormingen, maakt de plannen van de ECB aanvaardbaar voor de noordelijke lidstaten, zoals Duitsland en Nederland.

De druk bij de politieke wereld blijven leggen, is de enige optie. Alleen zij kunnen hun begrotingen structureel in orde brengen. Daarnaast moeten ze stappen zetten in de richting van een echte

begrotings- en bankenunie.

Men zou het eenvoudig kunnen uitdrukken: ze moeten gaan naar één minister van Financiën en één controlesysteem voor alle banken in de eurozone.

De ECB kan enkel tijd kopen door te proberen die hoge rentes van 7% en meer naar beneden te halen met hun aankopen. Tijd die de politici moeten aangrijpen om de hervormingen door te voeren. Alleen zo kan er een einde komen aan de onzekerheid over het voortbestaan van de eurozone.

Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), liet verstaan dat hij bereid is staatsleningen van Spanje en Italië op te kopen om hun rente te doen dalen naar meer aanvaardbare niveaus. Obligaties aankopen duwt de koers namelijk naar boven en de rente simultaan naar beneden. De markten reageerden enthousiast, maar later nuanceerde Draghi zijn uitspraak. De ECB zal immers pas papier kopen als deze landen aankloppen bij de Europese noodfondsen voor hulp, wat betekent dat ze eerst geloofwaardige bezuinigingsplannen moeten voorleggen. Pingpongspel beu Ondertussen zijn de financiële markten het pingpongspel beu en stuurden ze de rente terug wat hoger. Toch lijkt de strategie van de ECB volgens Belfius Bank de juiste. Een vraag om hulp, gecombineerd met bezuinigingen en hervormingen, maakt de plannen van de ECB aanvaardbaar voor de noordelijke lidstaten, zoals Duitsland en Nederland. De druk bij de politieke wereld blijven leggen, is de enige optie. Alleen zij kunnen hun begrotingen structureel in orde brengen. Daarnaast moeten ze stappen zetten in de richting van een echte begrotings- en bankenunie. Men zou het eenvoudig kunnen uitdrukken: ze moeten gaan naar één minister van Financiën en één controlesysteem voor alle banken in de eurozone. De ECB kan enkel tijd kopen door te proberen die hoge rentes van 7% en meer naar beneden te halen met hun aankopen. Tijd die de politici moeten aangrijpen om de hervormingen door te voeren. Alleen zo kan er een einde komen aan de onzekerheid over het voortbestaan van de eurozone.