De Europese Centrale Bank verraste de markten door tegen alle verwachtingen in slechts een rentedaling van 25 basispunten tot 1,25% bekend te maken. Op enkele uitzonderingen na hadden economen gerekend op een daling van 50 basispunten. Met deze lager dan verwachte versoepeling wil de bank extra tijd kopen om haar beleidsopties te overwegen. Er is blijkbaar binnen de raad van de ECB heel wat discussie over de te volgen strategie. De beslissing heeft zeker niets te maken met een verbetering van het klimaat gezien de recente tegenvallende macro-indicatoren binnen de eurozone. ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet hield wel de deur open voor extra renteverlagingen. Het ziet ernaar uit dat bij de volgende vergadering in mei er opnieuw 25 basispunten zal worden afgeknabbeld.

Over inflatie en de economische toestand bleef Trichet op de vlakte. Hij ziet inflatie- noch deflatiegevaar maar rekent wel op een verdere afbrokkeling van het inflatiecijfer. "Ik verwacht niet dat het inflatiecijfer voor de eurozone onder 0% gaat duiken want de inflatieverwachting is stevig verankerd."

Afwachten
Veel marktwaarnemers keken uit naar commentaren rond de zogenaamde kwantitatieve versoepeling. Een beleidsmaatregel die reeds door de Federal Reserve, de Bank of England en de Zwitserse centrale bank in de praktijk is gebracht. Er zijn verschillende mogelijkheden: het aankopen van overheidsobligaties, bedrijfsobligaties of het verkopen van de eigen munt.Trichet gaf aan dat er pas volgende maand een beslissing over deze niet-conventionele maatregelen zal worden genomen. Er is nog geen consensus bereikt binnen de raad van de ECB. De bank kan trouwens enkel bedrijfspapier opkopen. Overheidsobligaties is moeilijk omdat er verschillende staten papier uitgeven. Van welk land moet men papier kopen. En de munt verzwakken is bij monde van Trichet geen optie.

Op de wisselmarkten kreeg de euro een flinke duw in de rug na de beslissing. Een euro kostte op een bepaald ogenblik 1,348 USD tegenover 1,332 USD voor de rentebeslissing. Daarnaast schoten de Europese rentetarieven op tien jaar omhoog. De Duitse rente veerde met 10 basispunten op tot 3,1%.

Francis Muyshondt (francis.muyshondt@cash.be)

De Europese Centrale Bank verraste de markten door tegen alle verwachtingen in slechts een rentedaling van 25 basispunten tot 1,25% bekend te maken. Op enkele uitzonderingen na hadden economen gerekend op een daling van 50 basispunten. Met deze lager dan verwachte versoepeling wil de bank extra tijd kopen om haar beleidsopties te overwegen. Er is blijkbaar binnen de raad van de ECB heel wat discussie over de te volgen strategie. De beslissing heeft zeker niets te maken met een verbetering van het klimaat gezien de recente tegenvallende macro-indicatoren binnen de eurozone. ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet hield wel de deur open voor extra renteverlagingen. Het ziet ernaar uit dat bij de volgende vergadering in mei er opnieuw 25 basispunten zal worden afgeknabbeld. Over inflatie en de economische toestand bleef Trichet op de vlakte. Hij ziet inflatie- noch deflatiegevaar maar rekent wel op een verdere afbrokkeling van het inflatiecijfer. "Ik verwacht niet dat het inflatiecijfer voor de eurozone onder 0% gaat duiken want de inflatieverwachting is stevig verankerd."Afwachten Veel marktwaarnemers keken uit naar commentaren rond de zogenaamde kwantitatieve versoepeling. Een beleidsmaatregel die reeds door de Federal Reserve, de Bank of England en de Zwitserse centrale bank in de praktijk is gebracht. Er zijn verschillende mogelijkheden: het aankopen van overheidsobligaties, bedrijfsobligaties of het verkopen van de eigen munt.Trichet gaf aan dat er pas volgende maand een beslissing over deze niet-conventionele maatregelen zal worden genomen. Er is nog geen consensus bereikt binnen de raad van de ECB. De bank kan trouwens enkel bedrijfspapier opkopen. Overheidsobligaties is moeilijk omdat er verschillende staten papier uitgeven. Van welk land moet men papier kopen. En de munt verzwakken is bij monde van Trichet geen optie.Op de wisselmarkten kreeg de euro een flinke duw in de rug na de beslissing. Een euro kostte op een bepaald ogenblik 1,348 USD tegenover 1,332 USD voor de rentebeslissing. Daarnaast schoten de Europese rentetarieven op tien jaar omhoog. De Duitse rente veerde met 10 basispunten op tot 3,1%. Francis Muyshondt (francis.muyshondt@cash.be)