In de persconferentie die volgde op het rentebesluit liet de ECB een identiek geluid horen als de Bank of England eerder op de dag en diverse Fed-bankiers de afgelopen weken.

Draghi zei dat de belangrijkste rentetarieven van de ECB op het huidige of lagere niveaus voorlopig ongewijzigd zullen blijven.

De uitspraken van centrale bankiers wereldwijd maken volgens ABN Amro de indruk van een gecoördineerde actie om financiële markten af te koelen.

Die raakten op stoom omdat beleggers anticipeerden op vroegtijdige renteverhogingen. Volgens Draghi is het echter 'toeval' dat de centrale banken van de eurozone en het Verenigd Koninkrijk zo eensgezind zijn.

De ECB-president laat de deur wagenwijd openstaan voor een renteverlaging en sluit een negatieve deposito rente niet uit. Die uitlatingen stemmen overeen met onze verwachting dat de rente dit en komende jaar niet wordt verhoogd.

In de persconferentie die volgde op het rentebesluit liet de ECB een identiek geluid horen als de Bank of England eerder op de dag en diverse Fed-bankiers de afgelopen weken. Draghi zei dat de belangrijkste rentetarieven van de ECB op het huidige of lagere niveaus voorlopig ongewijzigd zullen blijven. De uitspraken van centrale bankiers wereldwijd maken volgens ABN Amro de indruk van een gecoördineerde actie om financiële markten af te koelen. Die raakten op stoom omdat beleggers anticipeerden op vroegtijdige renteverhogingen. Volgens Draghi is het echter 'toeval' dat de centrale banken van de eurozone en het Verenigd Koninkrijk zo eensgezind zijn. De ECB-president laat de deur wagenwijd openstaan voor een renteverlaging en sluit een negatieve deposito rente niet uit. Die uitlatingen stemmen overeen met onze verwachting dat de rente dit en komende jaar niet wordt verhoogd.