Bovendien kunnen banken op de laatste dag van deze maand inschrijven op een nieuwe 3-jaars lening. Op de vorige werd voor bijna € 500 mrd ingeschreven.

De totale ondersteuning van de ECB aan de eurozone komt al overeen met bijna 30% van het bbp.

De verwachtingen voor de tweede lening lopen ver uiteen. Aan de ene kant zouden banken bij de vorige lening terughoudend geweest kunnen zijn, om de eerste ervaringen af te wachten.

Aan de andere kant zijn in vergelijking met de vorige keer een aantal factoren veranderd, die tot een lagere vraag kunnen leiden.

De rente op kortlopende leningen is gedaald en biedt minder rendement voor de banken.

Daarnaast zijn veel leningen die als onderpand voor de ECB-leningen gelden, al 'bezwaard' voor andere financiële producten en tenslotte voerde Deutsche Bank vorige week de discussie weer op dat het een teken van zwakte zou zijn om veel in te schrijven.

Bovendien kunnen banken op de laatste dag van deze maand inschrijven op een nieuwe 3-jaars lening. Op de vorige werd voor bijna € 500 mrd ingeschreven. De totale ondersteuning van de ECB aan de eurozone komt al overeen met bijna 30% van het bbp. De verwachtingen voor de tweede lening lopen ver uiteen. Aan de ene kant zouden banken bij de vorige lening terughoudend geweest kunnen zijn, om de eerste ervaringen af te wachten. Aan de andere kant zijn in vergelijking met de vorige keer een aantal factoren veranderd, die tot een lagere vraag kunnen leiden. De rente op kortlopende leningen is gedaald en biedt minder rendement voor de banken. Daarnaast zijn veel leningen die als onderpand voor de ECB-leningen gelden, al 'bezwaard' voor andere financiële producten en tenslotte voerde Deutsche Bank vorige week de discussie weer op dat het een teken van zwakte zou zijn om veel in te schrijven.