De centrale bank intervenieerde daarmee voor het eerst sinds 18 weken, maar kocht alleen Portugese en Ierse staatsobligaties.

Veel beleggers hadden er op gerekend dat de ECB ook ondersteuning zou bieden aan Spaanse en Italiaanse obligaties, maar Trichet zei juist dat een aantal landen meer fiscale maatregelen moeten nemen, daarmee doelend op Italië en Spanje.

Afgelopen weekend werd dat standpunt echter opnieuw bijgestuurd. Rentetarieven van Italië en Spanje liepen op, na een daling eerder op de dag na een succesvolle emissie van Spanje.

De beslissing om obligaties op te kopen was volgens Theodoor Gilissen Bankiers niet unaniem, want de voorzitter van de Duitse Bundesbank Weidmann stemde naar verluid tegen, met twee andere ECB leden.

De centrale bank intervenieerde daarmee voor het eerst sinds 18 weken, maar kocht alleen Portugese en Ierse staatsobligaties. Veel beleggers hadden er op gerekend dat de ECB ook ondersteuning zou bieden aan Spaanse en Italiaanse obligaties, maar Trichet zei juist dat een aantal landen meer fiscale maatregelen moeten nemen, daarmee doelend op Italië en Spanje. Afgelopen weekend werd dat standpunt echter opnieuw bijgestuurd. Rentetarieven van Italië en Spanje liepen op, na een daling eerder op de dag na een succesvolle emissie van Spanje. De beslissing om obligaties op te kopen was volgens Theodoor Gilissen Bankiers niet unaniem, want de voorzitter van de Duitse Bundesbank Weidmann stemde naar verluid tegen, met twee andere ECB leden.