En ook de Economisch-sentimentindicator liet een daling zien, na vier stijgingen op rij. Dat suggereert dat de eurozone in het eerste kwartaal nog niet uit de recessie is gekomen.

De ECB liet de belangrijkste rentetarieven begin maart ongewijzigd. Tijdens de persconferentie gaf ECB-President Draghi aan dat een renteverlaging niet waarschijnlijk is, ondanks het feit dat de groeiprognoses van de ECB zijn verlaagd.

De bank gaat er nog steeds van uit dat de economie in de eerste helft van het jaar zal stabiliseren en dat daarna een geleidelijk herstel inzet, gesteund door de aantrekkende mondiale vraag en het ruime monetair beleid. Mario Draghi sprak zich duidelijker dan ooit uit tegen een negatieve depositorente.

Al met al lijkt de ECB bereid om een uiterst traag herstel en een zeer lage inflatie te accepteren. De ECB zal vermoedelijk pas bij een duidelijke verslechtering van de macro-cijfers in actie komen. Het basisscenario van ABN Amro is echter dat de ECB aan de zijlijn blijft staan.

En ook de Economisch-sentimentindicator liet een daling zien, na vier stijgingen op rij. Dat suggereert dat de eurozone in het eerste kwartaal nog niet uit de recessie is gekomen. De ECB liet de belangrijkste rentetarieven begin maart ongewijzigd. Tijdens de persconferentie gaf ECB-President Draghi aan dat een renteverlaging niet waarschijnlijk is, ondanks het feit dat de groeiprognoses van de ECB zijn verlaagd. De bank gaat er nog steeds van uit dat de economie in de eerste helft van het jaar zal stabiliseren en dat daarna een geleidelijk herstel inzet, gesteund door de aantrekkende mondiale vraag en het ruime monetair beleid. Mario Draghi sprak zich duidelijker dan ooit uit tegen een negatieve depositorente. Al met al lijkt de ECB bereid om een uiterst traag herstel en een zeer lage inflatie te accepteren. De ECB zal vermoedelijk pas bij een duidelijke verslechtering van de macro-cijfers in actie komen. Het basisscenario van ABN Amro is echter dat de ECB aan de zijlijn blijft staan.