ABN Amro is het oneens met sommige critici die stellen dat de recente renteverlaging en eventuele stimuleringsmaatregelen zinloos zijn.

Dat de ECB serieus werk maakt van zijn inflatiedoestellingen is een duidelijk signaal, en kan ook helpen inflatieverwachtingen in toom te houden.

Als de markt ook duidelijk wordt gemaakt welke kant de rente heengaat in de toekomst staan financiële condities en de euro minder onder druk. Daar is het economisch herstel bij gebaat.

De ECB heeft de munitie om de renteverwachtingen te beïnvloeden. De volgende stap, bij voorkeur in december, zou moeten zijn om een krachtige verwachting af te geven en eventueel de refirente tot nul te verlagen.

Als de risico's op deflatie toenemen, is een significant negatieve depositorente mogelijk, zodat ook de reële rente laag blijft.

ABN Amro is het oneens met sommige critici die stellen dat de recente renteverlaging en eventuele stimuleringsmaatregelen zinloos zijn. Dat de ECB serieus werk maakt van zijn inflatiedoestellingen is een duidelijk signaal, en kan ook helpen inflatieverwachtingen in toom te houden. Als de markt ook duidelijk wordt gemaakt welke kant de rente heengaat in de toekomst staan financiële condities en de euro minder onder druk. Daar is het economisch herstel bij gebaat. De ECB heeft de munitie om de renteverwachtingen te beïnvloeden. De volgende stap, bij voorkeur in december, zou moeten zijn om een krachtige verwachting af te geven en eventueel de refirente tot nul te verlagen. Als de risico's op deflatie toenemen, is een significant negatieve depositorente mogelijk, zodat ook de reële rente laag blijft.