Hoewel Balls verwacht dat het tempo van de krimp in de eurozone daalt in 2013, voorziet hij een langere duur van de recessie dan de consensusverwachtingen.

Gezien de economische en politieke ontwikkelingen, verwacht Balls dat de ECB de beleidsrente verlaagt met 25 basispunten tot 0,50%, en agressievere maatregelen neemt waarbij het beleid verschuift naar het rechtsreeks opkopen van activa.

De ECB kan echter niet in zijn eentje verdere groei in de eurozone bevorderen en de vereiste stabiliteit op middellange termijn stimuleren.

Beleidsmakers zien Cyprus misschien als een klein en beheersbaar geval waarmee ze een punt kunnen maken, maar er is toch een belangrijk precedent gesteld.

Hoewel de Europese leiders eerder hadden toegezegd dat de betrokkenheid van private partijen in Griekenland eenmalig zou zijn en soortgelijke haircuts niet zouden worden herhaald in Portugal en andere landen, is die boodschap nu effectief ondermijnd.

Balls en zijn team blijven een voorzichtige benadering hanteren door de omvang van ons regionale kredietrisico aan te passen en neutraal te blijven op de euro, als reactie op de omvang van de uitvoeringsrisico's en de politieke onzekerheid van het opbouwen van een stabielere eurozone.

Hoewel Balls verwacht dat het tempo van de krimp in de eurozone daalt in 2013, voorziet hij een langere duur van de recessie dan de consensusverwachtingen. Gezien de economische en politieke ontwikkelingen, verwacht Balls dat de ECB de beleidsrente verlaagt met 25 basispunten tot 0,50%, en agressievere maatregelen neemt waarbij het beleid verschuift naar het rechtsreeks opkopen van activa. De ECB kan echter niet in zijn eentje verdere groei in de eurozone bevorderen en de vereiste stabiliteit op middellange termijn stimuleren. Beleidsmakers zien Cyprus misschien als een klein en beheersbaar geval waarmee ze een punt kunnen maken, maar er is toch een belangrijk precedent gesteld. Hoewel de Europese leiders eerder hadden toegezegd dat de betrokkenheid van private partijen in Griekenland eenmalig zou zijn en soortgelijke haircuts niet zouden worden herhaald in Portugal en andere landen, is die boodschap nu effectief ondermijnd. Balls en zijn team blijven een voorzichtige benadering hanteren door de omvang van ons regionale kredietrisico aan te passen en neutraal te blijven op de euro, als reactie op de omvang van de uitvoeringsrisico's en de politieke onzekerheid van het opbouwen van een stabielere eurozone.