De economische situatie die Draghi schetste was vergelijkbaar met een maand eerder, namelijk zwakte in 2013 met enig herstel later in het jaar.

Risico's voor de economie bevinden zich volgens nog aan de onderkant. Wel werd verbetering in de financiële markten onderstreept, waaronder lagere rentes voor de perifere landen, hogere aandelenbeurzen en hogere deposito's in de zwakkere landen die gepaard gaan met een kleinere disbalans in het Target2 betalingssysteem.

Draghi riep overheden op om verdere structurele hervormingen te implementeren en waarschuwde politici om niet te
zelfvoldaan te worden in de verbeterende omgeving.

Het inflatievooruitzicht is gebalanceerd, met risico's op lagere inflatie door de zwakke economische activiteit en opwaartse risico's door grondstofprijzen en belastingverhogingen.

Vanwege de zwakke economie zal de inflatie in de loop van 2013 onder de 2,0% dalen. Lagere inflatie gecombineerd met een lage economische groei en mogelijk hernieuwde turbulentie op de markt, bijvoorbeeld bij een steunaanvraag van Spanje, kunnen de ECB doen besluiten de rente in de komende maanden nog wel een keer te verlagen. Theodoor Gilissen Bankiers gaat uit van nog één renteverlaging.

De economische situatie die Draghi schetste was vergelijkbaar met een maand eerder, namelijk zwakte in 2013 met enig herstel later in het jaar. Risico's voor de economie bevinden zich volgens nog aan de onderkant. Wel werd verbetering in de financiële markten onderstreept, waaronder lagere rentes voor de perifere landen, hogere aandelenbeurzen en hogere deposito's in de zwakkere landen die gepaard gaan met een kleinere disbalans in het Target2 betalingssysteem. Draghi riep overheden op om verdere structurele hervormingen te implementeren en waarschuwde politici om niet te zelfvoldaan te worden in de verbeterende omgeving. Het inflatievooruitzicht is gebalanceerd, met risico's op lagere inflatie door de zwakke economische activiteit en opwaartse risico's door grondstofprijzen en belastingverhogingen. Vanwege de zwakke economie zal de inflatie in de loop van 2013 onder de 2,0% dalen. Lagere inflatie gecombineerd met een lage economische groei en mogelijk hernieuwde turbulentie op de markt, bijvoorbeeld bij een steunaanvraag van Spanje, kunnen de ECB doen besluiten de rente in de komende maanden nog wel een keer te verlagen. Theodoor Gilissen Bankiers gaat uit van nog één renteverlaging.