Shorters, die op winst zitten, verkiezen met andere woorden hun winst te verzilveren. De markt voor meer risicovolle activa was heel erg oververkocht en gebeurtenissen zoals de ECB vergadering van vandaag brachten voor alle marktpartijen onzekerheid.

De beslissing vandaag zelf was volgens Philippe Gijsels waarschijnlijk een dubbeltje op zijn kant zijn. Aan de ene kant is er de duidelijke vertraging in de economische activiteit.

Ook de inflatiedruk en de inflatieverwachtingen zijn flink afgenomen. De eigen ECB projecties gaan uit van een inflatie van 1.6% in 2013. Dat is beneden het niveau vvan prijsstabiliteit (2%) en opent dus de deur voor verdere versoepeling.

ECB wil kruit beetje droog houden

Aan de andere kant wil de ECB misschien zijn kruit een beetje droog houden voor een nog regenachtigere dag gezien er niet meer al te veel kruit voorhanden is.

Bovendien wil de Europese Centrale bank ook niet de druk op de regeringen weghalen om structurele maatregelen te nemen. Vandaag werd het dus niets, maar dat betekent niet dat er 'iets' in de lucht kan hangen.

Philippe Gijsels gaat er wel van uit dat er dit jaar nog een totale versoepeling van 50 basispunten komt. Of dat de markt meer dan maar heel tijdelijk uit zijn "risk off" mood zal kunnen halen valt nog te bezien. Time will tell...

Shorters, die op winst zitten, verkiezen met andere woorden hun winst te verzilveren. De markt voor meer risicovolle activa was heel erg oververkocht en gebeurtenissen zoals de ECB vergadering van vandaag brachten voor alle marktpartijen onzekerheid. De beslissing vandaag zelf was volgens Philippe Gijsels waarschijnlijk een dubbeltje op zijn kant zijn. Aan de ene kant is er de duidelijke vertraging in de economische activiteit. Ook de inflatiedruk en de inflatieverwachtingen zijn flink afgenomen. De eigen ECB projecties gaan uit van een inflatie van 1.6% in 2013. Dat is beneden het niveau vvan prijsstabiliteit (2%) en opent dus de deur voor verdere versoepeling. ECB wil kruit beetje droog houden Aan de andere kant wil de ECB misschien zijn kruit een beetje droog houden voor een nog regenachtigere dag gezien er niet meer al te veel kruit voorhanden is. Bovendien wil de Europese Centrale bank ook niet de druk op de regeringen weghalen om structurele maatregelen te nemen. Vandaag werd het dus niets, maar dat betekent niet dat er 'iets' in de lucht kan hangen. Philippe Gijsels gaat er wel van uit dat er dit jaar nog een totale versoepeling van 50 basispunten komt. Of dat de markt meer dan maar heel tijdelijk uit zijn "risk off" mood zal kunnen halen valt nog te bezien. Time will tell...