Want op de zogenaamde "trade weighted basis" is de stijging minder uitgesproken dan de absolute stijging zou laten vermoeden. Desalniettemin zou een verdere sterke stijging niet zonder gevaar zijn.

Daarom is het interessant om na te gaan waarom de euro stijgt. Daarvoor zijn er volgens Gijsels twee hoofdredenen. Ten eerste is er vanzelfsprekend het betere sentiment rond de zone en het afnemen van de angst omtrent het uiteenvallen ervan.

Maar er is ook het verschil in monetaire politiek tussen de ECB en de Fed. De Federal Reserve pompt iedere maand USD 85 miljard aan liquiditeiten in het systeem en dat verzwakt de dollar tegen de euro. En de Japanners maken zich op om iets gelijkaardigs te doen.

Dus het zou volgens Philippe Gijsels wel eens kunnen dat als de eurosterkte aanhoudt de ECB "verplicht" wordt om uit een ander monetair vaatje te gaan tappen of ten minste zijn retoriek aan te passen. Extra ECB stimulus zou dan weer meer risicovolle activa verder kunnen ondersteunen. Wordt zeker vervolgd.

Want op de zogenaamde "trade weighted basis" is de stijging minder uitgesproken dan de absolute stijging zou laten vermoeden. Desalniettemin zou een verdere sterke stijging niet zonder gevaar zijn. Daarom is het interessant om na te gaan waarom de euro stijgt. Daarvoor zijn er volgens Gijsels twee hoofdredenen. Ten eerste is er vanzelfsprekend het betere sentiment rond de zone en het afnemen van de angst omtrent het uiteenvallen ervan. Maar er is ook het verschil in monetaire politiek tussen de ECB en de Fed. De Federal Reserve pompt iedere maand USD 85 miljard aan liquiditeiten in het systeem en dat verzwakt de dollar tegen de euro. En de Japanners maken zich op om iets gelijkaardigs te doen. Dus het zou volgens Philippe Gijsels wel eens kunnen dat als de eurosterkte aanhoudt de ECB "verplicht" wordt om uit een ander monetair vaatje te gaan tappen of ten minste zijn retoriek aan te passen. Extra ECB stimulus zou dan weer meer risicovolle activa verder kunnen ondersteunen. Wordt zeker vervolgd.