Maar mogelijk wordt de ECB toch gedwongen om een vorm van qe in te voeren, tenminste wanneer ze de koers van de euro niet te ver willen doorstijgen. De Japanse centrale bank oefent nog steeds grote druk uit op de koers van de yen door haar vorm van qe.

Daardoor wordt de koers van de euro op de valutamarkten alsmaar verder omhoog geduwd totdat er een moment zal aanbreken dat de dure euro het economisch herstel in de eurozone de kop zal indrukken. Hoe de ECB dit probleem zal oplossen, is vooralsnog onduidelijk. De centrale bank kan dus inderdaad gedwongen worden om ongewenste maatregelen te treffen.

Maar mogelijk wordt de ECB toch gedwongen om een vorm van qe in te voeren, tenminste wanneer ze de koers van de euro niet te ver willen doorstijgen. De Japanse centrale bank oefent nog steeds grote druk uit op de koers van de yen door haar vorm van qe. Daardoor wordt de koers van de euro op de valutamarkten alsmaar verder omhoog geduwd totdat er een moment zal aanbreken dat de dure euro het economisch herstel in de eurozone de kop zal indrukken. Hoe de ECB dit probleem zal oplossen, is vooralsnog onduidelijk. De centrale bank kan dus inderdaad gedwongen worden om ongewenste maatregelen te treffen.