De reactie van de financiële markten ontgoochelt echter, want de maatregel zat al ruimschoots in de koersen verrekend. Ook de euro moet terrein prijsgeven.

De Europese beursindex is volgens professor Stefan Duchateau nog een eindje verwijderd van zijn topniveaus. Dit staat ongetwijfeld in verband met de lethargische groei van de bedrijfsresultaten maar de Europese beurzen wisten zich toch behoorlijk op te tillen na de dieptepunten van 2009, voornamelijk dankzij een herstel van haar koers-winstverhouding.

Dit laatste is typerend voor een context waarbij een substantiële monetaire groei wordt gecreëerd en de rentevoeten naar een zeer laag peil worden gemanoeuvreerd in een poging de economie te heranimeren. Of dit laatste lukt kan vooraf nooit met zekerheid worden vastgesteld. Wat wel zeker is dat indien men dit niet zou doen, de globale economie langzaam maar zeker in een uitzichtloze deflatiespiraal zal terecht komen.

De reactie van de financiële markten ontgoochelt echter, want de maatregel zat al ruimschoots in de koersen verrekend. Ook de euro moet terrein prijsgeven. De Europese beursindex is volgens professor Stefan Duchateau nog een eindje verwijderd van zijn topniveaus. Dit staat ongetwijfeld in verband met de lethargische groei van de bedrijfsresultaten maar de Europese beurzen wisten zich toch behoorlijk op te tillen na de dieptepunten van 2009, voornamelijk dankzij een herstel van haar koers-winstverhouding. Dit laatste is typerend voor een context waarbij een substantiële monetaire groei wordt gecreëerd en de rentevoeten naar een zeer laag peil worden gemanoeuvreerd in een poging de economie te heranimeren. Of dit laatste lukt kan vooraf nooit met zekerheid worden vastgesteld. Wat wel zeker is dat indien men dit niet zou doen, de globale economie langzaam maar zeker in een uitzichtloze deflatiespiraal zal terecht komen.