De verwachtingen waren in de afgelopen dagen hoog opgelopen, onder andere door uitspraken van hemzelf en anonieme lekken naar de media.

Ondanks dat er geen unanimiteit was over het besluit - de Duitser Weidmann stemde als enige tegen - waren de aankondigingen volgens Theodoor Gilissen Bankiers in lijn met eerdere berichten en voldeed Draghi daarmee aan de verwachtingen.

Daarbij blijft wel staan dat het Constitutionele Hof zich volgende week nog moet uitspreken over het ESM en dat overheden eerst zelf steun moeten aanvragen bij het EFSF/ESM voordat de ECB in actie komt.

Terugkeer op kapitaalmarkt als streefdoel

Aankopen van obligaties zijn dan ook voorwaardelijk aan het voldoen aan de eisen in het hervormingsprogramma behorend bij een steunaanvraag.

Daarbij is inmenging van het IMF wenselijk. De mogelijkheid tot opkopen geldt ook voor landen die nu in een programma zitten en die terugkeren op de kapitaalmarkt.

Op dit moment komt volgens Theodoor Gilissen Bankiers alleen Ierland daarvoor in aanmerking.

De aankopen zijn onbeperkt in omvang en in tijd, zolang de landen voldoen aan het programma. Als landen zich hier niet aan (kunnen) houden brengt dit de ECB in een lastig pakket, omdat het staken van de aankopen in dat geval meteen leidt tot verstoring van de markt.

De leningen die de ECB opkoopt zullen een resterende looptijd hebben van 1 - 3 jaar en zullen niet senior zijn aan andere uitstaande leningen, zoals bij Griekenland wel het geval was. Voor de Eur 209 mrd aan opgekochte obligaties in het SMP programma zal de senioriteit nog wel gelden. De aankopen zullen volledig worden gesteriliseerd.

Ondanks een verlaging van de economische voorspellingen hield de ECB het rentetarief ongewijzigd op 0,75%. De prognoses voor de groei in 2012 van -0,5% tot 0,3% naar -0,6% tot -0,2% en in 2013 van 0% tot 2% naar -0,4% tot 1,4%.

Daarnaast wordt het raamwerk voor onderpand verder versoepeld. Er geldt geen ratingrestrictie meer voor staatsobligaties van landen in een programma. Daarnaast kunnen ook instrumenten in USD, Yen en GBP als onderpand geleverd worden.

De markt reageerde positief. De Spaanse 10-jaars rente daalde gisteren met bijna 40 bps en vanochtend verder naar 5,7%, het laagste niveau sinds begin mei.

De grote vraag blijft of de Spaanse premier Rajoy overtuigd is en of hij de Spaanse trots opzij kan zetten om een steunpakket aan te vragen. Met de rally in Spaanse obligaties wordt tegelijkertijd de marktdruk op Spanje lager om steun aan te vragen.

De verwachtingen waren in de afgelopen dagen hoog opgelopen, onder andere door uitspraken van hemzelf en anonieme lekken naar de media. Ondanks dat er geen unanimiteit was over het besluit - de Duitser Weidmann stemde als enige tegen - waren de aankondigingen volgens Theodoor Gilissen Bankiers in lijn met eerdere berichten en voldeed Draghi daarmee aan de verwachtingen. Daarbij blijft wel staan dat het Constitutionele Hof zich volgende week nog moet uitspreken over het ESM en dat overheden eerst zelf steun moeten aanvragen bij het EFSF/ESM voordat de ECB in actie komt.Terugkeer op kapitaalmarkt als streefdoel Aankopen van obligaties zijn dan ook voorwaardelijk aan het voldoen aan de eisen in het hervormingsprogramma behorend bij een steunaanvraag. Daarbij is inmenging van het IMF wenselijk. De mogelijkheid tot opkopen geldt ook voor landen die nu in een programma zitten en die terugkeren op de kapitaalmarkt. Op dit moment komt volgens Theodoor Gilissen Bankiers alleen Ierland daarvoor in aanmerking. De aankopen zijn onbeperkt in omvang en in tijd, zolang de landen voldoen aan het programma. Als landen zich hier niet aan (kunnen) houden brengt dit de ECB in een lastig pakket, omdat het staken van de aankopen in dat geval meteen leidt tot verstoring van de markt. De leningen die de ECB opkoopt zullen een resterende looptijd hebben van 1 - 3 jaar en zullen niet senior zijn aan andere uitstaande leningen, zoals bij Griekenland wel het geval was. Voor de Eur 209 mrd aan opgekochte obligaties in het SMP programma zal de senioriteit nog wel gelden. De aankopen zullen volledig worden gesteriliseerd. Ondanks een verlaging van de economische voorspellingen hield de ECB het rentetarief ongewijzigd op 0,75%. De prognoses voor de groei in 2012 van -0,5% tot 0,3% naar -0,6% tot -0,2% en in 2013 van 0% tot 2% naar -0,4% tot 1,4%. Daarnaast wordt het raamwerk voor onderpand verder versoepeld. Er geldt geen ratingrestrictie meer voor staatsobligaties van landen in een programma. Daarnaast kunnen ook instrumenten in USD, Yen en GBP als onderpand geleverd worden. De markt reageerde positief. De Spaanse 10-jaars rente daalde gisteren met bijna 40 bps en vanochtend verder naar 5,7%, het laagste niveau sinds begin mei. De grote vraag blijft of de Spaanse premier Rajoy overtuigd is en of hij de Spaanse trots opzij kan zetten om een steunpakket aan te vragen. Met de rally in Spaanse obligaties wordt tegelijkertijd de marktdruk op Spanje lager om steun aan te vragen.