ECB kan binnen afzienbare tijd nieuwe LTRO tranche aankondigen

De kansen zijn reeël dat de Europese Centrale Bank een nieuwe tranche van het LTRO programma voorstelt, waardoor de banken opnieuw de mogelijkheid krijgen om goedkope kredieten voor een periode van drie jaar op te nemen. Steven Steyaert van ING geeft toe dat het moeilijk te bepalen is wanneer dat gaat gebeuren.

Europa heeft een reddingsscherm van 800 miljoen euro in stelling gebracht en volgens Steyaert was dit toch wel ontgoochelend nieuws. Er was gerekend op een bedrag van minstens 1 miljard euro, iets waar vanuit verschillende kanten op was aangedrongen. Het heeft echter niet mogen zijn.

Renteverlaging lijkt onwaarschijnlijk

Steyaert stelt vast dat Duitsland opnieuw aan het langste eind heeft getrokken, iets wat niet echt verbazingwekkend moet worden genoemd. Duitsland levert de grootste bijdrage aan het reddingsscherm en het is dus niet onlogisch dat de Duitsers een grote vinger in de pap krijgen.

Of de Duitsers daarmee de juiste beslissing treffen, moet nog worden afgewacht. De spanningen in de eurozone zijn namelijk opnieuw opgelopen, hoewel niet in die mate dat we er ons voorlopig zorgen over moeten maken. De Spaanse rente is inderdaad weer opgelopen, maar nog niet in die mate dat er overal alarmlichtjes gaan flikkeren.

Er is dus sprake van wat stress in de eurozone, maar nog niet in veronrustende mate. Steyaert is overigens van mening dat de recent gepubliceerde macro-economische indicatoren voorlopig niet wijzen in de richting van de noodzaak van een verlaging van de basisrente door de Europese Centrale Bank. Die basisrente zal voorlopig ongewijzigd blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content