Zowat alle geraadpleegde economen hadden een dergelijke versoepeling verwacht maar toch rekende de markt stiekem op 75 basispunten vandaar een initiële daling van de EUR en de beurzen.

Onwaarschijnlijk was dit scenario nochtans niet want ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet gaf toe dat een grotere daling ernstig was besproken. ECB was vandaag niet de enige centrale bank die actie ondernam. De Bank of England verraste marktwaarnemers met een groter dan vooropgestelde renteverlaging van 1,5% tot 3%, het laagste niveau sinds de jaren '50. Haar Zwitserse tegenhanger verlaagde met 50 basispunten tot 2% en de Tsjechische centrale bank sneed er zelfs 0,75% af. Economen rekenen op verdere verlagingen tot 2,5% in april 2009.

Naast de rentebeslissing zelf kijkt de markt ook uit na de commentaren van ECB-voorzitter Trichet om zicht te krijgen op eventuele verdere stappen en hoe de instelling tegen de huidige economische toestand aankijkt. Extra renteverlagingen zitten zeker in de pijplijn want de ECB heeft haar inflatieverwachtingen flink teruggeschroefd. In 2009 zou de prijsontwaarding aan de doelstelling van de ECB voldoen, er zou zelfs prijsstabiliteit kunnen ontstaan. Volgens economen is een niveau van 2,5% tegen april 2009 niet onmogelijk. Trichet onderstreepte nogmaals dat de economische vooruitzichten in de eurozone de voorbije maanden flink is verslechterd. "De effecten van de kredietcrisis laten zich steeds meer gevoelen in de reële economie. Het komt er dan ook op aan om alle indicatoren van zeer dichtbij te blijven volgen."

Zowat alle geraadpleegde economen hadden een dergelijke versoepeling verwacht maar toch rekende de markt stiekem op 75 basispunten vandaar een initiële daling van de EUR en de beurzen. Onwaarschijnlijk was dit scenario nochtans niet want ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet gaf toe dat een grotere daling ernstig was besproken. ECB was vandaag niet de enige centrale bank die actie ondernam. De Bank of England verraste marktwaarnemers met een groter dan vooropgestelde renteverlaging van 1,5% tot 3%, het laagste niveau sinds de jaren '50. Haar Zwitserse tegenhanger verlaagde met 50 basispunten tot 2% en de Tsjechische centrale bank sneed er zelfs 0,75% af. Economen rekenen op verdere verlagingen tot 2,5% in april 2009. Naast de rentebeslissing zelf kijkt de markt ook uit na de commentaren van ECB-voorzitter Trichet om zicht te krijgen op eventuele verdere stappen en hoe de instelling tegen de huidige economische toestand aankijkt. Extra renteverlagingen zitten zeker in de pijplijn want de ECB heeft haar inflatieverwachtingen flink teruggeschroefd. In 2009 zou de prijsontwaarding aan de doelstelling van de ECB voldoen, er zou zelfs prijsstabiliteit kunnen ontstaan. Volgens economen is een niveau van 2,5% tegen april 2009 niet onmogelijk. Trichet onderstreepte nogmaals dat de economische vooruitzichten in de eurozone de voorbije maanden flink is verslechterd. "De effecten van de kredietcrisis laten zich steeds meer gevoelen in de reële economie. Het komt er dan ook op aan om alle indicatoren van zeer dichtbij te blijven volgen."