Dit zet volgens Theodoor Gilissen Bankiers de deur wel open voor een renteverlaging begin 2013, ook al omdat Draghi liet doorschemeren dat er binnen het ECB-bestuur veel discussie was over het huidige renteniveau.

Voor volgend jaar verwacht de ECB nu een bandbreedte voor de groei van de eurozone van -o,9% tot 0,3%, waarbij het middelpunt sterk is verlaagd tot -0,3% van 0,5% in september.

Het economische herstel wordt laat in 2013 verwacht, waardoor voor 2014 een groei wordt voorspeld van 0,2% - 2,2%.

Inflatieverwachtingen voor volgend jaar werden teruggeschroefd naar 1,1% - 2,1% (middelpunt 1,6%) van 1,3% - 2,5%. Voor 2014 verwacht de ECB 1,4% inflatie.

Draghi liet weten dat de ECB een passieve houding inneemt in de discussie over het bankentoezicht in Europa, maar dat

een situatie waarin de ECB niet verantwoordelijk is voor het toezicht op alle banken (zoals Duitsland wil) niet werkbaar zou zijn.

Dat de ECB de rente niet zou verlagen was verwacht in de markt, maar de sterke verlaging van de groeiprognose en vooruitzicht van een mogelijk negatieve depositorente zorgden voor een daling van de Duitse rentecurve.

De 10-jaars rente dook even onder de 1,30% naar het laagste niveau sinds eind augustus, terwijl de 2-jaars rente 4 bps daalde naar -0,04%.

Dit zet volgens Theodoor Gilissen Bankiers de deur wel open voor een renteverlaging begin 2013, ook al omdat Draghi liet doorschemeren dat er binnen het ECB-bestuur veel discussie was over het huidige renteniveau. Voor volgend jaar verwacht de ECB nu een bandbreedte voor de groei van de eurozone van -o,9% tot 0,3%, waarbij het middelpunt sterk is verlaagd tot -0,3% van 0,5% in september. Het economische herstel wordt laat in 2013 verwacht, waardoor voor 2014 een groei wordt voorspeld van 0,2% - 2,2%. Inflatieverwachtingen voor volgend jaar werden teruggeschroefd naar 1,1% - 2,1% (middelpunt 1,6%) van 1,3% - 2,5%. Voor 2014 verwacht de ECB 1,4% inflatie. Draghi liet weten dat de ECB een passieve houding inneemt in de discussie over het bankentoezicht in Europa, maar dat een situatie waarin de ECB niet verantwoordelijk is voor het toezicht op alle banken (zoals Duitsland wil) niet werkbaar zou zijn. Dat de ECB de rente niet zou verlagen was verwacht in de markt, maar de sterke verlaging van de groeiprognose en vooruitzicht van een mogelijk negatieve depositorente zorgden voor een daling van de Duitse rentecurve. De 10-jaars rente dook even onder de 1,30% naar het laagste niveau sinds eind augustus, terwijl de 2-jaars rente 4 bps daalde naar -0,04%.