ECB-president Mario Draghi ziet de economie dit jaar stabiliseren en langzaam herstellen verderop in het jaar. De groeiramingen voor de economie zijn grotendeels onveranderd gebleven: een krimp in 2013 van 0,6% in plaats van eerder 0,5% en volgend jaar een groei van 1,1% tegen eerder 1%.

De minimale bijstellingen werden onderbouwd door recente onderzoeksdata die enige verbetering lieten zien.

De inflatie zal volgens de ECB dit jaar uitkomen op 1,4% in plaats van de eerder gemelde 1,6%. Voor volgend jaar (1,3%) verandert er niets.

Ook al houdt de ECB vast aan de eigen prognoses; de deur voor een mogelijke renteverlaging staat nog altijd op een kier.

Het economische klimaat moet echter de komende maanden eerst verslechteren voordat dat een dergelijk scenario een feit wordt.

Het rentebesluit van de ECB was niet unaniem, sommige leden wilden een rente-ingreep.

Volgens een meerderheid van de leden is de economie echter daarvoor onvoldoende verslechterd.

De ECB heeft actief nagedacht over enkele onconventionele ingrepen zoals een herfinancieringsoperatie, de versoepeling van onderpandeisen bij leningen en een negatieve rente op de deposito's die banken bij de ECB aanhouden.

Men heeft vooralsnog besloten deze maatregelen achter de hand te houden.

ECB-president Mario Draghi ziet de economie dit jaar stabiliseren en langzaam herstellen verderop in het jaar. De groeiramingen voor de economie zijn grotendeels onveranderd gebleven: een krimp in 2013 van 0,6% in plaats van eerder 0,5% en volgend jaar een groei van 1,1% tegen eerder 1%. De minimale bijstellingen werden onderbouwd door recente onderzoeksdata die enige verbetering lieten zien. De inflatie zal volgens de ECB dit jaar uitkomen op 1,4% in plaats van de eerder gemelde 1,6%. Voor volgend jaar (1,3%) verandert er niets. Ook al houdt de ECB vast aan de eigen prognoses; de deur voor een mogelijke renteverlaging staat nog altijd op een kier. Het economische klimaat moet echter de komende maanden eerst verslechteren voordat dat een dergelijk scenario een feit wordt. Het rentebesluit van de ECB was niet unaniem, sommige leden wilden een rente-ingreep. Volgens een meerderheid van de leden is de economie echter daarvoor onvoldoende verslechterd. De ECB heeft actief nagedacht over enkele onconventionele ingrepen zoals een herfinancieringsoperatie, de versoepeling van onderpandeisen bij leningen en een negatieve rente op de deposito's die banken bij de ECB aanhouden. Men heeft vooralsnog besloten deze maatregelen achter de hand te houden.