Immers het is de verwachting dat een Europees instituut de ECB niet zal verplichten tot het volgen van nationale wetten en niet de Europese.

En dat advies zullen de Duitse rechters ook gaan volgen. Kortom OMT zal ook door de DB worden geaccepteerd. De ECB heeft er zo een machtig wapen bij (ook wel de Big Bazooka genoemd) om discrepanties in de markten op te heffen.

De enorme paniek van enkele jaren geleden rondom Europese staatsleningen - met fors oplopende rentes - zullen we wellicht niet meer gaan zien.

Komt een land in de problemen dan helpt de ECB. Natuurlijk tegen bepaalde eisen. Overigens dient vermeld te worden dat

OMT in de praktijk nog altijd niet is gebruikt.

De dreiging alleen al heeft ervoor gezorgd dat de verschillen in rente tussen de diverse deelnemers van de euro al fors is afgenomen.

Was in de zomer van 2012 de rente op 10 jarige Spaanse leningen nog 6,51% hoger dan Duitse. Vrijdag was het inmiddels gezakt naar 1,95%.

De rente op leningen van onder andere Spanje en Portugal kwam zo op het laagste niveau in 8 jaar. Vrijdag is er weer een stap gezet naar de volledige Europese integratie.

Immers het is de verwachting dat een Europees instituut de ECB niet zal verplichten tot het volgen van nationale wetten en niet de Europese. En dat advies zullen de Duitse rechters ook gaan volgen. Kortom OMT zal ook door de DB worden geaccepteerd. De ECB heeft er zo een machtig wapen bij (ook wel de Big Bazooka genoemd) om discrepanties in de markten op te heffen. De enorme paniek van enkele jaren geleden rondom Europese staatsleningen - met fors oplopende rentes - zullen we wellicht niet meer gaan zien. Komt een land in de problemen dan helpt de ECB. Natuurlijk tegen bepaalde eisen. Overigens dient vermeld te worden dat OMT in de praktijk nog altijd niet is gebruikt. De dreiging alleen al heeft ervoor gezorgd dat de verschillen in rente tussen de diverse deelnemers van de euro al fors is afgenomen. Was in de zomer van 2012 de rente op 10 jarige Spaanse leningen nog 6,51% hoger dan Duitse. Vrijdag was het inmiddels gezakt naar 1,95%. De rente op leningen van onder andere Spanje en Portugal kwam zo op het laagste niveau in 8 jaar. Vrijdag is er weer een stap gezet naar de volledige Europese integratie.