Ondanks beter dan verwachte resultaten over de eerste negen maanden van het jaar is het energiebedrijf E.ON volgens ABN Amro voorzichtiger geworden over de vooruitzichten voor de komende jaren.

Het Duitse energiebedrijf overlegde over de eerste negen maanden van 2012 resultaten die scherp hoger waren en de marktverwachting overtroffen.

De winst voor rente, belasting, afschrijving en amortisatie (EBITDA) steeg met 34,5% tot EUR 8,82 miljard, tegen EUR 6,55 miljard in de eerste negen maanden van 2011.

Analisten rekenden op EUR 8,48 miljard. De onderliggende nettowinst kwam uit op EUR 4,03 miljard, ruim hoger dan de verwachting van EUR 3,7 miljard. Ook de schuld werd afgebouwd met bijna een miljard euro.

Outlook blijft behouden

Dat sterke stijging van de EBITDA kwam omdat het energieconcern geen nieuwe kosten hoefde te maken voor het sluiten van Duitse kerncentrales.

Daarnaast bracht een schikking met Gazprom over gascontracten bij een miljard euro in het laatje. De resultaten bij de bedrijfsonderdelen lieten een gemengd beeld zien.

In Duitsland en Rusland groeide de EBITDA met dubbele cijfers, maar in andere Europese landen nam die af.

E.ON houdt vast aan de outlook voor 2012 (een EBITDA van EUR 10,4 - 11,0 miljard en winst van 4,1 - 4,5 miljard), maar de doelen voor de jaren 2013 tot en met 2015 zijn volgens het concern niet houdbaar vanwege de grote economische onzekerheid en veranderingen die de energiesector doormaakt.

De beter dan verwachte resultaten over de eerste negen maanden van het jaar zijn voornamelijk het gevolg van eenmalige effecten. Vanwege de verslechterde outlook zullen analisten hun verwachtingen voor het concern neerwaarts bijstellen.

De druk op de koers zal aanhouden omdat E.ON alleen voor januari en februari 2013 een concrete verwachting heeft afgegeven. ABN Amro blijft neutraal.

Ondanks beter dan verwachte resultaten over de eerste negen maanden van het jaar is het energiebedrijf E.ON volgens ABN Amro voorzichtiger geworden over de vooruitzichten voor de komende jaren. Het Duitse energiebedrijf overlegde over de eerste negen maanden van 2012 resultaten die scherp hoger waren en de marktverwachting overtroffen. De winst voor rente, belasting, afschrijving en amortisatie (EBITDA) steeg met 34,5% tot EUR 8,82 miljard, tegen EUR 6,55 miljard in de eerste negen maanden van 2011. Analisten rekenden op EUR 8,48 miljard. De onderliggende nettowinst kwam uit op EUR 4,03 miljard, ruim hoger dan de verwachting van EUR 3,7 miljard. Ook de schuld werd afgebouwd met bijna een miljard euro.Outlook blijft behouden Dat sterke stijging van de EBITDA kwam omdat het energieconcern geen nieuwe kosten hoefde te maken voor het sluiten van Duitse kerncentrales. Daarnaast bracht een schikking met Gazprom over gascontracten bij een miljard euro in het laatje. De resultaten bij de bedrijfsonderdelen lieten een gemengd beeld zien. In Duitsland en Rusland groeide de EBITDA met dubbele cijfers, maar in andere Europese landen nam die af. E.ON houdt vast aan de outlook voor 2012 (een EBITDA van EUR 10,4 - 11,0 miljard en winst van 4,1 - 4,5 miljard), maar de doelen voor de jaren 2013 tot en met 2015 zijn volgens het concern niet houdbaar vanwege de grote economische onzekerheid en veranderingen die de energiesector doormaakt. De beter dan verwachte resultaten over de eerste negen maanden van het jaar zijn voornamelijk het gevolg van eenmalige effecten. Vanwege de verslechterde outlook zullen analisten hun verwachtingen voor het concern neerwaarts bijstellen. De druk op de koers zal aanhouden omdat E.ON alleen voor januari en februari 2013 een concrete verwachting heeft afgegeven. ABN Amro blijft neutraal.