Dynamiek van Frankrijk en Brazilië ondersteunt Carrefour

Het jaar 2013 bevestigde volgens Arnaud Delaunay van Leleux voor Carrefour de terugkeer naar groei in Frankrijk. Het land tekent “zijn beste organische groei sinds 2007 op” volgens financieel directeur Pierre-Jean Sivignon.

Alles samen genomen komen de goede prestaties (stijging met 9,8% van het courante bedrijfsresultaat aan constante wisselkoersen) van de groei in Latijns-Amerika en het herstel van de activiteiten in Frankrijk die de daling in de rest van Europa compenseert (met uitzondering van Spanje waar er “tekenen van herstel” opgetekend worden).

De belangrijke regio’s die bijdroegen aan het courant bedrijfsresultaat zijn Frankrijk (53%) en Brazilië (28%).

Frankrijk : het courante bedrijfsresultaat voor 2013 bedroeg 1,19 miljard euro (+29,9%) en de operationele marge steeg met 80 basispunten.

Carrefour heeft terug aangeknoopt met een organische groei van de omzet (exclusief benzine) met 1% en dit voor al zijn formaten : hypermarkten +0,7%, supermarkten +0,6% en +4% voor de andere activiteiten met inbegrip van de buurtwinkels.

Dit is het derde opeenvolgende halfjaar dat verbetering laat zien. De “controle van de operationele kosten”, de groei “van het aantal klanten die aan de kassa’s passeren” en de lage prijzenpolitiek zijn de belangrijkste verklaringen voor deze terugkeer naar groei.

Latijns-Amerika : het courant bedrijfsresultaat steeg met 3,2%, maar +18,6% aan constante wisselkoersen (de analistenconsensus was 12%). In Brazilië (80% van deze regio) en Argentinië versnelde de omzet in de tweede jaarhelft (de operationele marge steeg met 90 basispunten over de periode). In directe concurrentie met landgenoot Casino Guichard heeft Carrefour het voornemen om in Brazilië extra kapitaal aan te trekken om “haar aanwezigheid te versterken en zich te ontwikkelen over gans het land”.

Delaunay heeft een advies opbouwen voor Carrefour.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content