De dure Noorse kroon de holt export van het land uit en het blijkt bijzonder moeilijk om de stijging van de NOK af te remmen. De rente in Noorwegen is namelijk nog altijd hoger dan die in de eurozone of in de Verenigde Staten.

Bjoern Roger Wilhelmsen, chief interest-rate/ currency strategist bij First Securities Swedbank in Oslo, merkt op dat de sterke kroon de centrale bank belet om de rente verder te verhogen. Dat zou nochtans nodig zijn om de inflatie te bestrijden.

Groot ambtenarenleger is vaak synoniem voor zwakke economische groei

In veel Europese landen wordt er steeds vaker gesproken over een afslanking van het overheidsapparaat, ook in Noorwegen. De lonen van de ambtenaren wegen namelijk als een zwaard van Damocles op de begrotingen.

Een groot ambtenarenleger is vaak synoniem voor zwakke economische groei, zo blijkt. Bovendien doen de lonen voor die ambtenaren de overheidsschulden doen stijgen.

Zolang als die schulden blijven toenemen, blijft de onzekerheid en kan er sociale onrust ontstaan. Die sociale onrust kan op een onbewaakt moment exploderen, met alle gevolgen van dien.

De dure Noorse kroon de holt export van het land uit en het blijkt bijzonder moeilijk om de stijging van de NOK af te remmen. De rente in Noorwegen is namelijk nog altijd hoger dan die in de eurozone of in de Verenigde Staten. Bjoern Roger Wilhelmsen, chief interest-rate/ currency strategist bij First Securities Swedbank in Oslo, merkt op dat de sterke kroon de centrale bank belet om de rente verder te verhogen. Dat zou nochtans nodig zijn om de inflatie te bestrijden. Groot ambtenarenleger is vaak synoniem voor zwakke economische groei In veel Europese landen wordt er steeds vaker gesproken over een afslanking van het overheidsapparaat, ook in Noorwegen. De lonen van de ambtenaren wegen namelijk als een zwaard van Damocles op de begrotingen. Een groot ambtenarenleger is vaak synoniem voor zwakke economische groei, zo blijkt. Bovendien doen de lonen voor die ambtenaren de overheidsschulden doen stijgen. Zolang als die schulden blijven toenemen, blijft de onzekerheid en kan er sociale onrust ontstaan. Die sociale onrust kan op een onbewaakt moment exploderen, met alle gevolgen van dien.