Paul Howes, voorzitter van de Australian Workers Union, merkt op dat de dure Australische dollar winstgevend produceren quasi onmogelijk maakt. Volgens Howes is er iets grondig mis wanneer produceren zoals in Europa als in de Verenigde Staten goedkoper wordt.

Koers Australische dollar met 50% gestegen

Over de afgelopen drie jaar is de koers van de Australische dollar met 50% gestegen tegenover de euro. Die stijging valt deels te verklaren door het feit dat Australië a) een belangrijke grondstoffenproducent is en b) meer dan andere landen heeft kunnen profiteren van de groei van de Chinese economie.

De Australische dollar is echter kwetsbaar geworden na zo'n forse stijging, hoewel de vooruitzichten op lange termijn er nog steeds gunstig uitzien.

Voorwaarde is echter wel dat de Chinese economie een harde landing bespaard blijft, want wanneer dat niet het geval is zou de munt wel eens een buiklanding kunnen maken.

Ook tegenover de Amerikaanse dollar is de Australische naamgenoot met meer dan 50% gestegen, onder andere dankzij het gegeven dat de rente in Australië hoger was dan die in de Verenigde Staten.

Recent is de Australische rente echter beginnen te dalen, wat ook de lokale munt de wind uit de zeilen heeft genomen. Vanmorgen besliste de Australische centrale bank tegen de verwachtingen in om haar basisrente ongewijzigd te houden.

Paul Howes, voorzitter van de Australian Workers Union, merkt op dat de dure Australische dollar winstgevend produceren quasi onmogelijk maakt. Volgens Howes is er iets grondig mis wanneer produceren zoals in Europa als in de Verenigde Staten goedkoper wordt.Koers Australische dollar met 50% gestegen Over de afgelopen drie jaar is de koers van de Australische dollar met 50% gestegen tegenover de euro. Die stijging valt deels te verklaren door het feit dat Australië a) een belangrijke grondstoffenproducent is en b) meer dan andere landen heeft kunnen profiteren van de groei van de Chinese economie. De Australische dollar is echter kwetsbaar geworden na zo'n forse stijging, hoewel de vooruitzichten op lange termijn er nog steeds gunstig uitzien. Voorwaarde is echter wel dat de Chinese economie een harde landing bespaard blijft, want wanneer dat niet het geval is zou de munt wel eens een buiklanding kunnen maken. Ook tegenover de Amerikaanse dollar is de Australische naamgenoot met meer dan 50% gestegen, onder andere dankzij het gegeven dat de rente in Australië hoger was dan die in de Verenigde Staten. Recent is de Australische rente echter beginnen te dalen, wat ook de lokale munt de wind uit de zeilen heeft genomen. Vanmorgen besliste de Australische centrale bank tegen de verwachtingen in om haar basisrente ongewijzigd te houden.