Zoals kon worden verwacht viel er nauwelijks nieuws te rapen en lagen de volumes bijzonder laag.


De verliezen waren het gevolg van enkele tegenvallende economische berichten. In Japan kende het ondernemersvertrouwen in het vierde kwartaal zijn sterkste daling ooit. Daarnaast voorspelde een vooraanstaand researchbureau dat de huizenprijzen in het Verenigd Koninkrijk in 2009 een extra 10% zullen dalen.

Farmagroep Astra Zeneca was met een daling van 3,1% een opvallende verliezer. De Amerikaanse instantie FDA vroeg meer informatie over het anti-depressivum Seroquel.

De zwakke economische vooruitzichten blijven ondertussen op de olieprijs wegen. Tijdens de verkorte handelsdag viel de prijs van het zwarte goud 5% terug tot 37 USD per vat. De vraag in de westerse wereld zou volgend jaar voor het eerst in meer dan een kwarteeuw terugvallen

De lichtjes hogere opening op Wall Street kwam te laat om de Europese beurzen te steunen. De Amerikaanse beurs haalde steun uit de onverwachte 0,6%-stijging van de consumentenuitgaven in de maand november. Het was de sterkste maandelijkse toename in bijna twee jaar. De forse daling van de benzineprijzen hebben de Amerikaanse consument wat ademruimte gegeven. Ook de vraag naar duurzame goederen zat in de lift.

Op de beurs van Brussel liepen de banken zich in de kijker.
Dexia moest 2,9% lager na de bijna 20%-winst van gisteren. Dexia zou interesse hebben om samen te gaan met de Franse Banque de la Poste. De verklaring voor de koerssprong van gisteren is hiermee gevonden.

Fortis Holding verspeelde 7% en dook opnieuw onder de 1 EUR. Fortis Holding maakte een verlies van 295 miljoen EUR bekend op valutaposities. Fortis kocht op 8 december dollars en ponden in voorbereiding van de verkoop aan BNP Paribas. Door het arrest kwam de verkoop op de helling. Fortis besloot toen die valuta opnieuw te verkopen met het miljoenenverlies tot gevolg. De kaspositie is hierdoor gedaald van 2,1 tot 1,8 miljard euro.

AB InBev dikte met 1,8% en kon sinds begin deze maand al 30% herstellend. Door de kapitaalverhoging naar aanleiding van de overname van Anheuser Busch is de free float toegenomen van 30 tot 43%.

Op de brede markt zorgden de beperkte activiteit voor forse koersschommelingen. Zo verloor Alfacam 7% op een volume van nauwelijks 1000 stuks. Option ging op zijn elan verder na de aanstelling van Philippe Rogge tot operationeel directeur en wipte bijna 6% hoger.

Zoals kon worden verwacht viel er nauwelijks nieuws te rapen en lagen de volumes bijzonder laag. De verliezen waren het gevolg van enkele tegenvallende economische berichten. In Japan kende het ondernemersvertrouwen in het vierde kwartaal zijn sterkste daling ooit. Daarnaast voorspelde een vooraanstaand researchbureau dat de huizenprijzen in het Verenigd Koninkrijk in 2009 een extra 10% zullen dalen. Farmagroep Astra Zeneca was met een daling van 3,1% een opvallende verliezer. De Amerikaanse instantie FDA vroeg meer informatie over het anti-depressivum Seroquel. De zwakke economische vooruitzichten blijven ondertussen op de olieprijs wegen. Tijdens de verkorte handelsdag viel de prijs van het zwarte goud 5% terug tot 37 USD per vat. De vraag in de westerse wereld zou volgend jaar voor het eerst in meer dan een kwarteeuw terugvallen De lichtjes hogere opening op Wall Street kwam te laat om de Europese beurzen te steunen. De Amerikaanse beurs haalde steun uit de onverwachte 0,6%-stijging van de consumentenuitgaven in de maand november. Het was de sterkste maandelijkse toename in bijna twee jaar. De forse daling van de benzineprijzen hebben de Amerikaanse consument wat ademruimte gegeven. Ook de vraag naar duurzame goederen zat in de lift.Op de beurs van Brussel liepen de banken zich in de kijker. Dexia moest 2,9% lager na de bijna 20%-winst van gisteren. Dexia zou interesse hebben om samen te gaan met de Franse Banque de la Poste. De verklaring voor de koerssprong van gisteren is hiermee gevonden. Fortis Holding verspeelde 7% en dook opnieuw onder de 1 EUR. Fortis Holding maakte een verlies van 295 miljoen EUR bekend op valutaposities. Fortis kocht op 8 december dollars en ponden in voorbereiding van de verkoop aan BNP Paribas. Door het arrest kwam de verkoop op de helling. Fortis besloot toen die valuta opnieuw te verkopen met het miljoenenverlies tot gevolg. De kaspositie is hierdoor gedaald van 2,1 tot 1,8 miljard euro. AB InBev dikte met 1,8% en kon sinds begin deze maand al 30% herstellend. Door de kapitaalverhoging naar aanleiding van de overname van Anheuser Busch is de free float toegenomen van 30 tot 43%.Op de brede markt zorgden de beperkte activiteit voor forse koersschommelingen. Zo verloor Alfacam 7% op een volume van nauwelijks 1000 stuks. Option ging op zijn elan verder na de aanstelling van Philippe Rogge tot operationeel directeur en wipte bijna 6% hoger.