Duitsland zal hoe dan ook een groot deel van Europese rekening moeten betalen

De politieke onzekerheid houdt de financiële markten stevig in haar greep. Op 17 juni 2012, volgende zondag dus, gaan de Grieken opnieuw naar de stembus.

De Spaanse banken zitten in het nauw door het almaar uitstellen van herstructureringen, ondanks het noodplan dat het voorbije weekend werd toegekend.

Frankrijk staat aan de vooravond van een koerswijziging onder de nieuwe president Hollande. En aan de horizon gloort al de Amerikaanse verkiezing tussen Obama en Romney, wat volgens Royal Bank of Scotland mogelijk ook weer een koerswijziging inhoudt. Hoe blijft u als belegger overeind in deze turbulentie?

Een belangrijk inzicht is dat Duitsland hoe dan ook een deel van de rekening betaalt. Er zijn grofweg twee scenario’s. Enerzijds kan Angela Merkel haar rug recht houden.

Ze besluit geen helpende hand te bieden aan de Europese partners via bijvoorbeeld de uitgifte van eurobonds. De schuldenlast in Zuid-Europa is echter te groot en de economische veerkracht van Griekenland, Spanje en Portugal te klein om zelfstandig uit de problemen te komen.

Toch maar kiezen voor een zachte landing?

De euro zal het niet overleven, wat zonder twijfel ten koste zal gaan van de onderlinge verhoudingen tussen de landen met een

negatief effect op de Duitse export tot gevolg.

Anderzijds kan Merkel opteren voor een ‘zachtere landing’ in Europa. Duitsland (en in het kielzog Nederland en andere landen) betalen vrijwillig mee aan de economische herstructuring van Europa.

Ook dit zal het land tientallen miljarden euro’s kosten, maar het proces is naar alle waarschijnlijkheid meer beheersbaar en biedt een betere uitgangssituatie voor de toekomst.

Alleen: hoe is een vrijwillige bijdrage zonder harde zekerheden uit te leggen aan het Duitse electoraat? Vermoedelijk zal Angela Merkel deze dagen nog wel eens denken aan de gevleugelde woorden van de Luxemburgse minister-president Juncker in 2007: “we all know what to do, we just don’t know how to get re-elected after we’ve done it.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content