Er is echter één probleem: de Duitse consument wil niet mee. Bedrijven als Siemens en Daimler hebben bespaard op de arbeidskosten en zijn daardoor competitief gebleven op wereldvlak.

De Duitse overheid geeft zelf het goede voorbeeld, de regering van Angela Merkel wil 80 miljard euro gaan besparen. Daardoor zal de binnenlandse consumptie nog verder afgeremd worden.

Andrew Bosomworth, head of portfolio management bij Pimco, is van mening dat Duitsland dringend de binnenlandse vraag moet stimuleren. Gebeurt dit niet, dan wordt de afhankelijkheid van de export zo groot dat Duitsland bijzonder kwetsbaar is voor een economische groeivertraging.

Buitenlandse verkopen waren in 2009 goed voor 41% van het Duitse BBP, waar dat in Japan en de Verenigde Staten maar respectievelijk 13% en 11% was.

Er is echter één probleem: de Duitse consument wil niet mee. Bedrijven als Siemens en Daimler hebben bespaard op de arbeidskosten en zijn daardoor competitief gebleven op wereldvlak. De Duitse overheid geeft zelf het goede voorbeeld, de regering van Angela Merkel wil 80 miljard euro gaan besparen. Daardoor zal de binnenlandse consumptie nog verder afgeremd worden. Andrew Bosomworth, head of portfolio management bij Pimco, is van mening dat Duitsland dringend de binnenlandse vraag moet stimuleren. Gebeurt dit niet, dan wordt de afhankelijkheid van de export zo groot dat Duitsland bijzonder kwetsbaar is voor een economische groeivertraging. Buitenlandse verkopen waren in 2009 goed voor 41% van het Duitse BBP, waar dat in Japan en de Verenigde Staten maar respectievelijk 13% en 11% was.