Het was overigens al de zesde maand op rij dat dit gebeurde. Ook de cijfers in verband met de industriële productie voor september gaven weinig aanleiding tot optimisme. Er was sprake van een daling met 1,80%, ten opzichte van een verwachte daling met maar 0,70%.

Economisch momentum verzwakt snel

Thomas Harjes, econoom bij Barclays Research, is van mening dat de Duitse economie tijdens het vierde kwartaal maar met 0,80% zal groeien, waarna volgend jaar Duitsland in een recessie zal belanden. Voorlopig vormen de kleinhandelsverkopen het enige lichtpunt.

Daarmee wordt bevestigd dat in Duitsland zelf van een recessiegevoel nog geen sprake is. Het schoentje wringt echter bij de export, die in snel tempo achteruitboert.

De Duitse economie is nu eenmaal erg exportgevoelig en ontsnapt zodoende niet aan de economische achteruitgang in andere delen van Europa.

Het was overigens al de zesde maand op rij dat dit gebeurde. Ook de cijfers in verband met de industriële productie voor september gaven weinig aanleiding tot optimisme. Er was sprake van een daling met 1,80%, ten opzichte van een verwachte daling met maar 0,70%.Economisch momentum verzwakt snel Thomas Harjes, econoom bij Barclays Research, is van mening dat de Duitse economie tijdens het vierde kwartaal maar met 0,80% zal groeien, waarna volgend jaar Duitsland in een recessie zal belanden. Voorlopig vormen de kleinhandelsverkopen het enige lichtpunt. Daarmee wordt bevestigd dat in Duitsland zelf van een recessiegevoel nog geen sprake is. Het schoentje wringt echter bij de export, die in snel tempo achteruitboert. De Duitse economie is nu eenmaal erg exportgevoelig en ontsnapt zodoende niet aan de economische achteruitgang in andere delen van Europa.