Wel zou Rusland eventueel uit G-8 en G-20 gezet kunnen worden, maar de kans is klein dat Moskou zich daar veel van zal aantrekken. Bovendien staat er voor de meeste Europese landen heel wat op het spel. Duitsland kan zelfs de grote verliezer worden van het Oekraïne-conflict.

De Duitsers zijn namelijk van plan om minder afhankelijk te worden van kernenergie en dat betekent niet meer of niet minder dan dat ze in belangrijkere mate afhankelijk zullen worden van Russische energie. De kans dat de Europese landen hun militaire uitgaven zullen verhogen, is eveneens klein. Geldgebrek vormt hier inderdaad de remmende factor.

Wel zou Rusland eventueel uit G-8 en G-20 gezet kunnen worden, maar de kans is klein dat Moskou zich daar veel van zal aantrekken. Bovendien staat er voor de meeste Europese landen heel wat op het spel. Duitsland kan zelfs de grote verliezer worden van het Oekraïne-conflict. De Duitsers zijn namelijk van plan om minder afhankelijk te worden van kernenergie en dat betekent niet meer of niet minder dan dat ze in belangrijkere mate afhankelijk zullen worden van Russische energie. De kans dat de Europese landen hun militaire uitgaven zullen verhogen, is eveneens klein. Geldgebrek vormt hier inderdaad de remmende factor.