De ECB moet zich op de eerste plaats toespitsen op de strijd tegen de inflatie, waardoor het mandaat om de groei te bevorderen relatief beperkt is.

Concreet wil dit zeggen dat het niet tot de taken van de centrale bank hoort om de wisselkoerspolitiek te bepalen, dat is de taak van de markt.

De FED en de Bank of England hebben op dat vlak meer bevoegdheid. Uitspraken van Europese politici zijn daarom minder relevant dan die van bijvoorbeeld Japanse.

Op de tweede plaats hangt het herstel van de Duitse economie in belangrijke mate van China, waardoor ze kwetsbaar is voor een zwakke yen. Japan en Duitsland mikken namelijk op de Duitse exportmarkten.

De ECB moet zich op de eerste plaats toespitsen op de strijd tegen de inflatie, waardoor het mandaat om de groei te bevorderen relatief beperkt is. Concreet wil dit zeggen dat het niet tot de taken van de centrale bank hoort om de wisselkoerspolitiek te bepalen, dat is de taak van de markt. De FED en de Bank of England hebben op dat vlak meer bevoegdheid. Uitspraken van Europese politici zijn daarom minder relevant dan die van bijvoorbeeld Japanse. Op de tweede plaats hangt het herstel van de Duitse economie in belangrijke mate van China, waardoor ze kwetsbaar is voor een zwakke yen. Japan en Duitsland mikken namelijk op de Duitse exportmarkten.