Economen Paul Ashworth en Paul Dales van Capital Economics in Toronto zijn van mening dat Duitsland zodoende tegenstrijdige signalen naar de financiële markten heeft gezonden.

Dat Duitsland er niet in geslaagd is om een klaar en helder beeld van de situatie te schetsen, heeft de onduidelijkheid alleen maar doen toenemen.

Ashworth en Dales wijten het aan die onduidelijkheid dat de Noord-Amerikaanse banken hun posities in staatsobligaties uit de Europese periferie tijdig hebben afgebouwd.

Volgens de berekening van Capital Economics zou maar 5,30% van hun portefeuille aan staatsobligaties betrekking hebben op de Europese periferie.

Wanneer de vier landen uit de periferie failliet zouden gaan, zou dit de Tier 1 capital ratio van de VS-banken maar met 1% doen dalen. In het geval van een failliet van Duitsland en Frankrijk zou er dan nog eens sprake zijn van een daling met 2,50%.

Economen Paul Ashworth en Paul Dales van Capital Economics in Toronto zijn van mening dat Duitsland zodoende tegenstrijdige signalen naar de financiële markten heeft gezonden. Dat Duitsland er niet in geslaagd is om een klaar en helder beeld van de situatie te schetsen, heeft de onduidelijkheid alleen maar doen toenemen. Ashworth en Dales wijten het aan die onduidelijkheid dat de Noord-Amerikaanse banken hun posities in staatsobligaties uit de Europese periferie tijdig hebben afgebouwd. Volgens de berekening van Capital Economics zou maar 5,30% van hun portefeuille aan staatsobligaties betrekking hebben op de Europese periferie. Wanneer de vier landen uit de periferie failliet zouden gaan, zou dit de Tier 1 capital ratio van de VS-banken maar met 1% doen dalen. In het geval van een failliet van Duitsland en Frankrijk zou er dan nog eens sprake zijn van een daling met 2,50%.