Duitsland heeft in totaal meer dan 700 miljard euro uitstaan in Europese periferie

In Duitsland neemt de steun voor de euro zienderogen af, steeds meer Duitsers zijn voorstander van een exit van Duitsland (en dus niet Griekenland) uit de eurozone. Politici die voorstander zijn van meer Europa krijgen het steeds moeilijker om hun kiezers te overtuigen.

Er worden nu overal zakcalculators bovengehaald om de mogelijke financiële gevolgen van een Duitse exit uit de eurozone te becijferen. Die worden vervolgens afgewogen tegen de kostprijs die Duitsland moet betalen om de periferie in de eurozone te houden.

Exit voorlopig nog duurder dan handhaven eurozone

Duitsland heeft in totaal meer dan 700 miljard euro uitstaan in Europese periferie, zo blijkt. Het IFO komt tot een bedrag van 704 miljard euro, waarbij ook rekening is gehouden met het bedrag dat werd afgestaan voor de firewalls (de plannen voor de redding van Zuid-Europa).

Uiteindelijk blijkt het nog altijd goedkoper te zijn om de eurozone te proberen recht te houden dan Europa te verlaten. De vraag is echter of het pro-Europakamp op langere termijn het pleit zal kunnen blijven winnen. Carsten Brzeski van ING merkt op dat een breakup van de Eurozone voor Duitsland een bijzonder kostbare operatie kan worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content