De waarheid is echter dat Duitsland niet kapitaalkrachtig genoeg is om de eurozone te redden, ook al bundelen de Duitsers de krachten met de Fransen.

Het Duits BBP bedraagt 2500 miljard euro, de schuldengraad bedraagt 80% van het BBP. In het geval van Frankrijk is dat respectievelijk 2100 miljard euro en 90%.

Grote blootstelling aan de periferie is achillespees

Bovenvermelde bedragen zijn indrukwekkend, maar ze moeten alleszins gerelativeerd worden. Beide landen hebben namelijk al een grote bloostelling aan de perifere landen, meer bepaald via hun banken.

Die blootstelling is meteen ook hun achillespees. De Franse en Duitse banken zouden samen ongeveer 800 miljard euro aan perifere staatsobligaties in portefeuille hebben.

Daar stopt het verhaal echter niet mee, want er is ook nog de blootstelling aan Zuid-Europa via de Europese Centrale Bank. Uiteindelijk zou de slagkracht van Duitsland en Frankrijk dus te kort schieten om de eurozone te redden.

De waarheid is echter dat Duitsland niet kapitaalkrachtig genoeg is om de eurozone te redden, ook al bundelen de Duitsers de krachten met de Fransen. Het Duits BBP bedraagt 2500 miljard euro, de schuldengraad bedraagt 80% van het BBP. In het geval van Frankrijk is dat respectievelijk 2100 miljard euro en 90%.Grote blootstelling aan de periferie is achillespees Bovenvermelde bedragen zijn indrukwekkend, maar ze moeten alleszins gerelativeerd worden. Beide landen hebben namelijk al een grote bloostelling aan de perifere landen, meer bepaald via hun banken. Die blootstelling is meteen ook hun achillespees. De Franse en Duitse banken zouden samen ongeveer 800 miljard euro aan perifere staatsobligaties in portefeuille hebben. Daar stopt het verhaal echter niet mee, want er is ook nog de blootstelling aan Zuid-Europa via de Europese Centrale Bank. Uiteindelijk zou de slagkracht van Duitsland en Frankrijk dus te kort schieten om de eurozone te redden.