De tekst van het nieuwe intergouvernementele verdrag wordt in maart afgerond en daarna volgt nog goedkeuring door de nationale parlementen.

Er kan volgens Theodoor Gilissen Bankiers nog veel mis gaan.

Bundeskanzler Merkel ziet het als een eerste stap naar een fiscale unie, maar de Franse president Sarkozy koestert zijn overwinning: het EU-verdrag wordt niet aangepast.

ECB president Draghi ziet een goede basis voor zijn gewenste fiscal compact, maar de markt hoeft niet te rekenen op verhoogde obligatie-aankopen van de ECB. De kern van het probleem is nog lang niet opgelost.

De tekst van het nieuwe intergouvernementele verdrag wordt in maart afgerond en daarna volgt nog goedkeuring door de nationale parlementen. Er kan volgens Theodoor Gilissen Bankiers nog veel mis gaan. Bundeskanzler Merkel ziet het als een eerste stap naar een fiscale unie, maar de Franse president Sarkozy koestert zijn overwinning: het EU-verdrag wordt niet aangepast. ECB president Draghi ziet een goede basis voor zijn gewenste fiscal compact, maar de markt hoeft niet te rekenen op verhoogde obligatie-aankopen van de ECB. De kern van het probleem is nog lang niet opgelost.