Mogen we nu daadwerkelijk spreken van valuta-oorlogen of is er gewoon sprake van een samenloop van omstandigheden? Het antwoord op deze vraag weten we meestal pas achteraf. De meeste analisten zijn echter van mening dat het nog te vroeg is om van echte valutaoorlogen te spreken.

Japan heeft inderdaad gekozen voor een politiek van monetaire verruiming, maar premier Shinzo Abe lijkt de waarheid te spreken wanneer hij zegt dat er in eerste instantie wordt gemikt op een versterking van de economie. Dat de koers van de yen daalt, is daarbij natuurlijk mooi meegenomen.

Mogen we nu daadwerkelijk spreken van valuta-oorlogen of is er gewoon sprake van een samenloop van omstandigheden? Het antwoord op deze vraag weten we meestal pas achteraf. De meeste analisten zijn echter van mening dat het nog te vroeg is om van echte valutaoorlogen te spreken. Japan heeft inderdaad gekozen voor een politiek van monetaire verruiming, maar premier Shinzo Abe lijkt de waarheid te spreken wanneer hij zegt dat er in eerste instantie wordt gemikt op een versterking van de economie. Dat de koers van de yen daalt, is daarbij natuurlijk mooi meegenomen.