In het vierde kwartaal van vorig jaar is de Duitse economie met 0,40% gegroeid, tegenover een groei met 0,30% tijdens het derde kwartaal. De Duitse economie blijkt vooral op buitenlandse handel te groeien. Op de valutamarkten houdt de euro stond rond 1,375 euro.

De reële wisselkoersen evolueren volgens professor Stefan Duchateau duidelijk in de goede richting. De vooruitgang is zeker nog niet voldoende om te spreken van een definitieve overwinning maar het geeft wel aan dat we weten welke maatregelen we moeten nemen om de competitiviteit te herstellen. Of anders vertaalt: De eurozone vormt (vooralsnog) een houdbare constructie.

De lakmoestest hierop wordt gevormd door de evolutie van de lopende rekening van de deelnemende landen. Grafiek 3 geeft de ontwikkeling weer van een aantal Europese landen wat betreft het verschil tussen hun exportprestaties en importbehoeften. De lopende rekening vormt zo een onverbiddelijk maatgetal voor de efficiëntie van een land en geeft een realistische prognose over de werkgelegenheidscreatie. Meer nieuws van Stefan Duchateau op http://blog.argenta.be/author/duste/.

In het vierde kwartaal van vorig jaar is de Duitse economie met 0,40% gegroeid, tegenover een groei met 0,30% tijdens het derde kwartaal. De Duitse economie blijkt vooral op buitenlandse handel te groeien. Op de valutamarkten houdt de euro stond rond 1,375 euro. De reële wisselkoersen evolueren volgens professor Stefan Duchateau duidelijk in de goede richting. De vooruitgang is zeker nog niet voldoende om te spreken van een definitieve overwinning maar het geeft wel aan dat we weten welke maatregelen we moeten nemen om de competitiviteit te herstellen. Of anders vertaalt: De eurozone vormt (vooralsnog) een houdbare constructie. De lakmoestest hierop wordt gevormd door de evolutie van de lopende rekening van de deelnemende landen. Grafiek 3 geeft de ontwikkeling weer van een aantal Europese landen wat betreft het verschil tussen hun exportprestaties en importbehoeften. De lopende rekening vormt zo een onverbiddelijk maatgetal voor de efficiëntie van een land en geeft een realistische prognose over de werkgelegenheidscreatie. Meer nieuws van Stefan Duchateau op http://blog.argenta.be/author/duste/.