Volgens Scheunemann is de huidige prijsstijging hoofdzakelijk het gevolg van de stabiele economische situatie in Duitsland. De werkloosheidsgraad daalt, zodat meer Duitsers zich een huis kunnen veroorloven. Daarnaast valt op dat het aanbod relatief klein is. Er vallen dus koopjes te doen.

Stijging met 2 tot 3% per jaar

De huizenprijzen in Duitsland stabiliseerden in de periode 2005 tot 2009, na tussen 2000 en 2005 met ongeveer 10% in waarde te zijn gedaald. Vanaf 2009 is er sprake van een gestadige stijging met ongeveer 2 tot 3% per jaar, van een overdrijving is dus zeker geen sprake.

De vastgoedprijzen liggen hoger in de grote steden, een gegeven dat we ook in andere Europese landen vaststellen. Daarnaast kost een huis meer in West-Duitsland dan in het vroegere Oost-Duitsland. Nog steeds ontvluchten veel Duitsers het oosten wegens een gebrek aan toekomstkansen.

Volgens Scheunemann is de huidige prijsstijging hoofdzakelijk het gevolg van de stabiele economische situatie in Duitsland. De werkloosheidsgraad daalt, zodat meer Duitsers zich een huis kunnen veroorloven. Daarnaast valt op dat het aanbod relatief klein is. Er vallen dus koopjes te doen. Stijging met 2 tot 3% per jaarDe huizenprijzen in Duitsland stabiliseerden in de periode 2005 tot 2009, na tussen 2000 en 2005 met ongeveer 10% in waarde te zijn gedaald. Vanaf 2009 is er sprake van een gestadige stijging met ongeveer 2 tot 3% per jaar, van een overdrijving is dus zeker geen sprake. De vastgoedprijzen liggen hoger in de grote steden, een gegeven dat we ook in andere Europese landen vaststellen. Daarnaast kost een huis meer in West-Duitsland dan in het vroegere Oost-Duitsland. Nog steeds ontvluchten veel Duitsers het oosten wegens een gebrek aan toekomstkansen.