De Standard & Poor's GSCI index, bestaande uit 24 grondstoffen, is dit jaar met 0,40% gestegen, terwijl de MSCI All-Country World Index (een aandelenindex) met 10% is gestegen. Zowel ten opzichte van andere grondstoffen als ten opzichte van de beurzen heeft het goud dus ondergepresteerd.

Mark O'Byrne stelt echter vast dat er duidelijke verschillen in het profiel van de kopers van goud zijn. De fysieke kopers van goud zoeken veiligheid, terwijl de 'papieren goudmarkt' eigenlijk speculatief ingesteld is. De fysieke vraag naar goud blijft groot, de beleggers zien op de huidige koersniveaus nog steeds waarde in het goud.

De Standard & Poor's GSCI index, bestaande uit 24 grondstoffen, is dit jaar met 0,40% gestegen, terwijl de MSCI All-Country World Index (een aandelenindex) met 10% is gestegen. Zowel ten opzichte van andere grondstoffen als ten opzichte van de beurzen heeft het goud dus ondergepresteerd. Mark O'Byrne stelt echter vast dat er duidelijke verschillen in het profiel van de kopers van goud zijn. De fysieke kopers van goud zoeken veiligheid, terwijl de 'papieren goudmarkt' eigenlijk speculatief ingesteld is. De fysieke vraag naar goud blijft groot, de beleggers zien op de huidige koersniveaus nog steeds waarde in het goud.