Er zijn in heel wat correlaties gezien in de financiële geschiedenis. Probleem is echter dat op het moment dat iedereen denkt dat het werkt het ineens geen wetmatigheid is.

Een van de bekendste is het verband tussen inflatie en rente. Dat zagen in de jaren tachtig. Er was sprake van hyperinflatie waardoor de rente op 10 jarige leningen ook omhoog ging.

De Nederlandse Staat moest zelfs gaan lenen tegen een rente van 12,75%. In de afgelopen maanden is de inflatie gedaald van 3% (op jaarbasis) naar 2,81%.

Echter de 10-jarige rente is sinds een paar maanden gestegen van 1,9% naar recent bijna 2,5%. Een stijging van procentueel 31%. Nederland is daarin niet het enige land waar deze "tegenstrijdigheid" optreedt.

We zien het ook in Duitsland. Er zijn uitzonderingen. Spanje lijkt zich wel bij de wetten van de financiële wereld neer te leggen. Daar daalde de inflatie ook en zelfs fors van 2,87% naar 1,5%. De tienjarige rente daalde van 5% naar 4,5%.

Er zijn in heel wat correlaties gezien in de financiële geschiedenis. Probleem is echter dat op het moment dat iedereen denkt dat het werkt het ineens geen wetmatigheid is. Een van de bekendste is het verband tussen inflatie en rente. Dat zagen in de jaren tachtig. Er was sprake van hyperinflatie waardoor de rente op 10 jarige leningen ook omhoog ging. De Nederlandse Staat moest zelfs gaan lenen tegen een rente van 12,75%. In de afgelopen maanden is de inflatie gedaald van 3% (op jaarbasis) naar 2,81%. Echter de 10-jarige rente is sinds een paar maanden gestegen van 1,9% naar recent bijna 2,5%. Een stijging van procentueel 31%. Nederland is daarin niet het enige land waar deze "tegenstrijdigheid" optreedt. We zien het ook in Duitsland. Er zijn uitzonderingen. Spanje lijkt zich wel bij de wetten van de financiële wereld neer te leggen. Daar daalde de inflatie ook en zelfs fors van 2,87% naar 1,5%. De tienjarige rente daalde van 5% naar 4,5%.