En dat ondanks dat meer mensen zich inschrijven voor een nieuwe baan. De sterkere economische activiteit blijkt ook uit de oplopende rente. 10 jarige Amerikaanse obligaties sloten afgelopen vrijdag op een renteniveau van 2,049%. Dat is op het hoogste niveau sinds april 2012.

Dit komt overigens niet alleen uit de betere economie maar ook uit de gedachte gang dat de Amerikaanse centrale bank haar

opkoopprogramma voor obligaties (QE) gaat stopzetten waardoor een grote koper van Amerikaanse obligaties verdwijnt.

Maar wie de woorden van Ben Bernanke goed beluistert weet dat dit niet zomaar gaat gebeuren.

De centrale bank maakt zich zorgen over de gevolgen van de eventuele bezuinigingen. Dit kan de werkloosheid weer verder laten oplopen.

En pas als de werkloosheid onder controle is zal de FED eventueel besluiten geen obligaties te gaan kopen. Maar ook dit zal niet van de ene op de andere dag gaan. De betere economische vooruitzichten zorgen ervoor dat de vraag naar de Amerikaanse dollar weer is toegenomen.

Op basis van haar handelsgewogen koers is de greenback al met 4% gestegen. Dat is in principe slecht voor de Amerikaanse exportindustrie. Maar die bepaalt niet de groei van de Verenigde Staten.

En dat ondanks dat meer mensen zich inschrijven voor een nieuwe baan. De sterkere economische activiteit blijkt ook uit de oplopende rente. 10 jarige Amerikaanse obligaties sloten afgelopen vrijdag op een renteniveau van 2,049%. Dat is op het hoogste niveau sinds april 2012. Dit komt overigens niet alleen uit de betere economie maar ook uit de gedachte gang dat de Amerikaanse centrale bank haar opkoopprogramma voor obligaties (QE) gaat stopzetten waardoor een grote koper van Amerikaanse obligaties verdwijnt. Maar wie de woorden van Ben Bernanke goed beluistert weet dat dit niet zomaar gaat gebeuren. De centrale bank maakt zich zorgen over de gevolgen van de eventuele bezuinigingen. Dit kan de werkloosheid weer verder laten oplopen. En pas als de werkloosheid onder controle is zal de FED eventueel besluiten geen obligaties te gaan kopen. Maar ook dit zal niet van de ene op de andere dag gaan. De betere economische vooruitzichten zorgen ervoor dat de vraag naar de Amerikaanse dollar weer is toegenomen. Op basis van haar handelsgewogen koers is de greenback al met 4% gestegen. Dat is in principe slecht voor de Amerikaanse exportindustrie. Maar die bepaalt niet de groei van de Verenigde Staten.