Nadat het eerst (hard) crescendo ging, gaat het nu minder. DSM verwacht nu een operationeel resultaat van meer dan 900 miljoen euro. Eerder verwachte het bedrijf een operationele winst van EUR 1 miljard.

Deze 900 miljoen euro is nog steeds zo'n 10% meer dan het operationele resultaat over 2007, en voor het bedrijf een record. DSM heeft ook maatregelen aangekondigd om de nieuwe situatie, waarin de economie en de winstgevendheid snel verslechteren, het hoofd te bieden.

Het is onder meer van plan om 1000 arbeidsplaatsen te schrappen. Ook geeft het de voorkeur aan liquiditeit boven winstgevendheid op de korte termijn.

Het bedrijf verwacht geen additionele bijdrage te hoeven leveren aan het pensioenfonds.

Twee winstwaarschuwingen in korte tijd komen echter niet vertrouwenwekkend over. Tegelijkertijd is het bedrijf over 2008 winstgevender dan ooit tevoren. De grote vraag is nu wat 2009 brengen gaat.

DSM is een sterke speler in de sector basismaterialen, met een gezonde balans en een solide marktaandeel. ABN Amro denkt dat vooral de zwakkere spelers het moeilijk gaan krijgen in deze markt. DSM hoort daar niet bij.

Het bedrijf heeft zich in de afgelopen jaren in toenemende mate op stabiele activiteiten met een hogere toegevoegde waarde gericht. Daarom verwachten de analisten van de bank dat DSM uiteindelijk in staat zal zijn hier sterker uit te komen.

Op de korte termijn zal de koers misschien wat onder druk staan, zo merkt de bank op. Maar op de lange termijn blijft ABN Amro positief op dit aandeel met een Kopen-aanbeveling en een notering op de Aanbevolen-lijst.

Nadat het eerst (hard) crescendo ging, gaat het nu minder. DSM verwacht nu een operationeel resultaat van meer dan 900 miljoen euro. Eerder verwachte het bedrijf een operationele winst van EUR 1 miljard. Deze 900 miljoen euro is nog steeds zo'n 10% meer dan het operationele resultaat over 2007, en voor het bedrijf een record. DSM heeft ook maatregelen aangekondigd om de nieuwe situatie, waarin de economie en de winstgevendheid snel verslechteren, het hoofd te bieden. Het is onder meer van plan om 1000 arbeidsplaatsen te schrappen. Ook geeft het de voorkeur aan liquiditeit boven winstgevendheid op de korte termijn. Het bedrijf verwacht geen additionele bijdrage te hoeven leveren aan het pensioenfonds.Twee winstwaarschuwingen in korte tijd komen echter niet vertrouwenwekkend over. Tegelijkertijd is het bedrijf over 2008 winstgevender dan ooit tevoren. De grote vraag is nu wat 2009 brengen gaat. DSM is een sterke speler in de sector basismaterialen, met een gezonde balans en een solide marktaandeel. ABN Amro denkt dat vooral de zwakkere spelers het moeilijk gaan krijgen in deze markt. DSM hoort daar niet bij. Het bedrijf heeft zich in de afgelopen jaren in toenemende mate op stabiele activiteiten met een hogere toegevoegde waarde gericht. Daarom verwachten de analisten van de bank dat DSM uiteindelijk in staat zal zijn hier sterker uit te komen. Op de korte termijn zal de koers misschien wat onder druk staan, zo merkt de bank op. Maar op de lange termijn blijft ABN Amro positief op dit aandeel met een Kopen-aanbeveling en een notering op de Aanbevolen-lijst.