Vorig jaar werd overeengekomen dat het ESM rechtstreeks banken zou kunnen financieren, maar nu komen landen hier weer op terug, ook al omdat de omvang van het fonds daarvoor te klein is.

Over steun aan Cyprus zal waarschijnlijk nog geen goedkeuring worden gegeven omdat het bankenrapport nog niet gereed is en omdat met name Duitsland eerst inzicht wil hebben in de omvang van de witwaspraktijken die daar zouden plaatsvinden. Bovendien vinden op 17 en 24 februari nog verkiezingen plaats.

De Eurogroup wordt op vandaag vervolgd met de Europese ministers van Financiën, de Ecofin. Naar verwacht komt de centrale bank van Japan waarschijnlijk met extra verruimende monetaire maatregelen. Premier Abe heeft de druk opgevoerd om meer te doen om de economie en inflatie te stimuleren.

Later in de week komen de Japanse handelsbalanscijfers naar buiten, waarvoor een verbetering wordt verwacht, maar nog

wel een hoog tekort. Ook de omvang van de deflatie wordt duidelijk.

Op donderdag worden er diverse inkoopmanagersindices bekend. Die van China zal naar verwachting onveranderd zijn. Die van Europa zal licht verbeteren, maar de uitkomsten duiden nog steeds op een recessie. Ook komt dan de Amerikaanse leading indicator naar buiten, die zal zijn verbeterd na de tijdelijke terugval die vooral veroorzaakt was door de orkaan.

Op vrijdag komt de Duitse IFO index waarbij vooral de verwachtingen van het bedrijfsleven lijken te verbeteren. Verder nog op de agenda deze week: de ZEW indicator (vandaag) die door het verbeterde beursklimaat sterk zal zijn gestegen, de bestaande en nieuwe huizenverkopen in de VS (op woensdag en vrijdag) en het Europese consumentenvertrouwen (woensdag) dat nog altijd sterk negatief is.

Vorig jaar werd overeengekomen dat het ESM rechtstreeks banken zou kunnen financieren, maar nu komen landen hier weer op terug, ook al omdat de omvang van het fonds daarvoor te klein is. Over steun aan Cyprus zal waarschijnlijk nog geen goedkeuring worden gegeven omdat het bankenrapport nog niet gereed is en omdat met name Duitsland eerst inzicht wil hebben in de omvang van de witwaspraktijken die daar zouden plaatsvinden. Bovendien vinden op 17 en 24 februari nog verkiezingen plaats. De Eurogroup wordt op vandaag vervolgd met de Europese ministers van Financiën, de Ecofin. Naar verwacht komt de centrale bank van Japan waarschijnlijk met extra verruimende monetaire maatregelen. Premier Abe heeft de druk opgevoerd om meer te doen om de economie en inflatie te stimuleren. Later in de week komen de Japanse handelsbalanscijfers naar buiten, waarvoor een verbetering wordt verwacht, maar nog wel een hoog tekort. Ook de omvang van de deflatie wordt duidelijk. Op donderdag worden er diverse inkoopmanagersindices bekend. Die van China zal naar verwachting onveranderd zijn. Die van Europa zal licht verbeteren, maar de uitkomsten duiden nog steeds op een recessie. Ook komt dan de Amerikaanse leading indicator naar buiten, die zal zijn verbeterd na de tijdelijke terugval die vooral veroorzaakt was door de orkaan. Op vrijdag komt de Duitse IFO index waarbij vooral de verwachtingen van het bedrijfsleven lijken te verbeteren. Verder nog op de agenda deze week: de ZEW indicator (vandaag) die door het verbeterde beursklimaat sterk zal zijn gestegen, de bestaande en nieuwe huizenverkopen in de VS (op woensdag en vrijdag) en het Europese consumentenvertrouwen (woensdag) dat nog altijd sterk negatief is.