De schuldenberg zal volgend jaar opnieuw toenemen, dit vanwege het feit dat Spanje meer geld zal moeten vrijmaken om autonome regio's in de problemen te helpen en om het wankele bankensysteem recht te houden, dit op een moment dat het land hogere financieringskosten moet betalen.

Overheidsschulden verdrievoudigd op vijf jaar tijd

De Spaanse overheidsschulden als ratio van het BBP zal op het einde van volgend jaar 90,50% bedragen. Dat is ongeveer driemaal zo veel als voor het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel in 2008. Het is niet uitgesloten dat Spanje nog meer besparingen zal moeten aankondigen.

De kostprijs om zich te herfinancieren zal volgens Xavier Vives, economist bij de business school IESE, volgend oplopen tot 38,60 miljard euro of 3,60% van het BBP. In 2012 zal Spanje 159,20 miljard euro moeten herfinancieren, tegenover 153,20 miljard euro dit jaar.

De schuldenberg zal volgend jaar opnieuw toenemen, dit vanwege het feit dat Spanje meer geld zal moeten vrijmaken om autonome regio's in de problemen te helpen en om het wankele bankensysteem recht te houden, dit op een moment dat het land hogere financieringskosten moet betalen. Overheidsschulden verdrievoudigd op vijf jaar tijdDe Spaanse overheidsschulden als ratio van het BBP zal op het einde van volgend jaar 90,50% bedragen. Dat is ongeveer driemaal zo veel als voor het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel in 2008. Het is niet uitgesloten dat Spanje nog meer besparingen zal moeten aankondigen. De kostprijs om zich te herfinancieren zal volgens Xavier Vives, economist bij de business school IESE, volgend oplopen tot 38,60 miljard euro of 3,60% van het BBP. In 2012 zal Spanje 159,20 miljard euro moeten herfinancieren, tegenover 153,20 miljard euro dit jaar.