Traditioneel is Japan sterk gericht op de export. Algemeen wordt verwacht dat Shinzo Abe, de leider van de Liberale Democratische Partij, na de verkiezingen van 16 december de nieuwe Japanse premier zal worden.

Van Abe wordt verwacht dat hij een extra inspanning zal doen om de koers van de yen tot meer aanvaardbare niveaus te doen dalen.

Bij de Bank of Japan waarschuwde gouverneur Masaaki Shirakawa al om op dat vlak geen onrealistische verwachtingen te koesteren. Maar dat er iets moet gebeuren, staat als een paal boven water.

In oktober daalde de Japanse export voor de vijfde maand op rij, ditmaal met 6,50%. Het deficiet op de Japanse handelsbalans is groter dan verwacht, waardoor de druk op de centrale bank is toegenomen.

Traditioneel is Japan sterk gericht op de export. Algemeen wordt verwacht dat Shinzo Abe, de leider van de Liberale Democratische Partij, na de verkiezingen van 16 december de nieuwe Japanse premier zal worden. Van Abe wordt verwacht dat hij een extra inspanning zal doen om de koers van de yen tot meer aanvaardbare niveaus te doen dalen. Bij de Bank of Japan waarschuwde gouverneur Masaaki Shirakawa al om op dat vlak geen onrealistische verwachtingen te koesteren. Maar dat er iets moet gebeuren, staat als een paal boven water. In oktober daalde de Japanse export voor de vijfde maand op rij, ditmaal met 6,50%. Het deficiet op de Japanse handelsbalans is groter dan verwacht, waardoor de druk op de centrale bank is toegenomen.