Het ministerie van Landbouw heeft vorige week de oogstverwachtingen voor maïs en soja verlaagd met met respectievelijk 12% en 8%.

Dat is meer dan waarop was gerekend door marktpartijen. De weersverwachting voor de regio duidt niet op herstel. In reactie zijn de maïs- en tarweprijzen in een maand tijd circa 30% gestegen, en die van sojabonen 15%.

De belangrijkste vraag is niet of de oogst nog kan worden gered, maar hoe slecht het wordt. Lagere oogstverwachtingen en graanvoorraden kunnen de prijzen verder onder druk zetten.

Droogte is lelijke streep door de rekening

ABN Amro had verwacht dat de marges bij levensmiddelenbedrijven in de tweede helft van het jaar zouden aantrekken vanwege lagere grondstofkosten.

Maar de droogte in de Verenigde Staten, de grootste graanexporteur van de wereld, en de snel oplopende graanprijzen doet die hoop vervagen. De vooruitzichten voor 2013 zijn ook niet zonnig.

ABN Amro denkt niet dat de ontwikkelingen zijn ingeprijsd in de aandelen van levensmiddelenbedrijven. Bedrijven die afhankelijk zijn van graan en prijsschommelingen niet hebben afgedekt, krijgen de eerste klappen.

Het ministerie van Landbouw heeft vorige week de oogstverwachtingen voor maïs en soja verlaagd met met respectievelijk 12% en 8%. Dat is meer dan waarop was gerekend door marktpartijen. De weersverwachting voor de regio duidt niet op herstel. In reactie zijn de maïs- en tarweprijzen in een maand tijd circa 30% gestegen, en die van sojabonen 15%. De belangrijkste vraag is niet of de oogst nog kan worden gered, maar hoe slecht het wordt. Lagere oogstverwachtingen en graanvoorraden kunnen de prijzen verder onder druk zetten. Droogte is lelijke streep door de rekening ABN Amro had verwacht dat de marges bij levensmiddelenbedrijven in de tweede helft van het jaar zouden aantrekken vanwege lagere grondstofkosten. Maar de droogte in de Verenigde Staten, de grootste graanexporteur van de wereld, en de snel oplopende graanprijzen doet die hoop vervagen. De vooruitzichten voor 2013 zijn ook niet zonnig. ABN Amro denkt niet dat de ontwikkelingen zijn ingeprijsd in de aandelen van levensmiddelenbedrijven. Bedrijven die afhankelijk zijn van graan en prijsschommelingen niet hebben afgedekt, krijgen de eerste klappen.