In Brazilië vindt op zondag 26 oktober de beslissende tweede ronde van de presidentsverkiezingen plaats. Volgens de laatste peilingen wordt het een nek-aan-nek race tussen zitttend president Dilma Rousseff en opponent Aécio Neves.

De Braziliaanse economie presteerde de jongste jaren matig onder het bewind van Rousseff, met een gemiddeld lage groei en hoge inflatie. Toch biedt het land kansen als grote consumptiemarkt.

De financiële markten hebben een duidelijke voorkeur voor de meer hervormingsgezinde, centrumrechtse kandidaat Neves. Een overwinning van Neves biedt kansen voor een mooie opluchtingsrally. Enkele tips voor dit scenario, allen genoteerd op de New York Stock Exchange.

1) Cosan (ISIN-code: BRCZLTBDR009)

Dit bedrijf groeide sinds 2000 in sneltreinvaart uit tot een belangrijke landbouw- en energiespeler in Brazilië. Cosan begon als exploitant van suikerrietplantages, maar haalt intussen ook heel wat inkomsten uit het leveren van aardgas, het beheren van een dealernetwerk van tankstations, exploitaties van haventerminals en ontwikkeling van landbouwgronden.

2) Petrobras (ISIN-code: US71654V4086)

Petrobras is het grootste olie- en gasbedrijf uit Brazilië.

REUTERS
© REUTERS

Het bedrijf maakte in de periode 2007-2008 furore door gigantische olievondsten in het Santos Basin, enkele honderden kilometer voor de Braziliaanse kust. Petrobras investeerde sindsdien miljarden dollar in het ontwikkelen van Santos.

De overheid is echter meerderheidsaandeelhouder en belemmerde de voorbije jaren een normale, marktconforme prijszetting van de brandstoffen in Brazilië. Dit kostte Petrobras handenvol geld. Neves beloofde Petrobras meer zeggenschap in de prijzenpolitiek.

3) iShares Brasil ETF (ISIN-code: US4642864007)

Een meer gespreide manier in te spelen op een herstel van de Braziliaanse beurs. Deze tracker investeert in tientallen grote en middelgrote beursgenoteerde Braziliaanse bedrijven. (GT)

In Brazilië vindt op zondag 26 oktober de beslissende tweede ronde van de presidentsverkiezingen plaats. Volgens de laatste peilingen wordt het een nek-aan-nek race tussen zitttend president Dilma Rousseff en opponent Aécio Neves. De Braziliaanse economie presteerde de jongste jaren matig onder het bewind van Rousseff, met een gemiddeld lage groei en hoge inflatie. Toch biedt het land kansen als grote consumptiemarkt.De financiële markten hebben een duidelijke voorkeur voor de meer hervormingsgezinde, centrumrechtse kandidaat Neves. Een overwinning van Neves biedt kansen voor een mooie opluchtingsrally. Enkele tips voor dit scenario, allen genoteerd op de New York Stock Exchange. Dit bedrijf groeide sinds 2000 in sneltreinvaart uit tot een belangrijke landbouw- en energiespeler in Brazilië. Cosan begon als exploitant van suikerrietplantages, maar haalt intussen ook heel wat inkomsten uit het leveren van aardgas, het beheren van een dealernetwerk van tankstations, exploitaties van haventerminals en ontwikkeling van landbouwgronden. Petrobras is het grootste olie- en gasbedrijf uit Brazilië. De overheid is echter meerderheidsaandeelhouder en belemmerde de voorbije jaren een normale, marktconforme prijszetting van de brandstoffen in Brazilië. Dit kostte Petrobras handenvol geld. Neves beloofde Petrobras meer zeggenschap in de prijzenpolitiek. Een meer gespreide manier in te spelen op een herstel van de Braziliaanse beurs. Deze tracker investeert in tientallen grote en middelgrote beursgenoteerde Braziliaanse bedrijven. (GT)